Arriba la incerta hora de Junqueras

Arriba la incerta hora de Junqueras

dimarts 04 de novembre 2014 - 11:45

L'enquesta del CEO difosa avui dibuixa un mapa polític català molt fragmentat. Al marge del que digui de la consulta participativa del 9 de novembre, el que importa és com quedaria el Parlament de Catalunya en unes eleccions que probablement seran les primeres que se celebrin a Catalunya.

Oriol Junqueras guanyaria les eleccions amb una forquilla de 38-39 escons. El seguiria CiU amb 32-33 i el PSC amb 14-16. Entraria Podemos situant-se com a cinquena força, després del PP i per davant d'ICV, Ciutadan’s i CUP que empatarien entre 8 i 10 escons.

Podemos seria la nova força que entraria al Parlament que seria més atomitzat i més ingovernable. Oriol Junqueras hauria d'intentar formar govern i formar aliances parlamentàries. El partit presidit per Artur Mas patiria un nou contratemps quedant pràcticament amb la meitat dels diputats que tenia quan va obrir el procés d’ara fa dos anys. La causa de la independència pot justificar aquest sacrifici però a cap país es tira per la borda la primacia política per un objectiu compartit per molts però liderat per uns altres.

Seria l'hora d'Oriol Junqueras que probablement intentaria aconseguir una majoria parlamentària per declarar unilateralment la independència. És improbable que aconseguís la unitat en una qüestió que dividiria la càmera, l'electorat i la societat catalana.
Miquel Iceta es mantindria en el tercer lloc però ja no seria decisiu per garantir la governabilitat si alguna de les formacions l'hi demanessin. Seria interessant veure les relacions entre dos partits d'esquerra, Podemos i la CUP, i el seu comportament respecte a la nova realitat parlamentària.

Aquesta enquesta anuncia profunds canvis en la política catalana en els propers mesos. Ja no hi haurà cap força determinant per formar govern. La incertesa preconitzada per Artur Mas, pot estar molt a la vora. Hem entrat en una nova era que pot guardar semblances amb Holanda i Bèlgica en el sentit que pot passar temps abans d'aconseguir una majoria per governar.


Article original: Foixblog.com


 

Comparteix-ho

Sobre l'autor

imatge de lluisfoix
Nascut a Rocafort de Vallbona, és llicenciat en periodisme i dret. Va ser director i subdirector de La Vanguardia en diverses etapes des del 1982. Especialista en política internacional i columnista de temes d'actualitat, ha estat corresponsal a Londres i Washington i ha cobert set guerres i viatjat per 82 països. Imatge de Revista Valors.org
Segueix-me :

Altres entrades del autor