"El niño": magnètic thriller malgrat el nen-estàtua

"El niño": magnètic thriller malgrat el nen-estàtua

divendres 12 de setembre 2014 - 16:45
"El niño": magnètic thriller malgrat el nen-estàtua

M'estalvio escriure l'argument d'aquest thriller policial i de frontera perquè és d'una estructura clàssica i prou coneguda. I això no li treu cap mèrit perquè tot es fonamenta en un treball de guió i direcció metòdic, profund i que es mostra d'una forma contundent. La narrativa parteix d'un realisme que només es pot aconseguir amb un treball de camp minuciós. L'articulació de tot l'engranatge està lligat al detall amb uns personatges ben perfilats i avançant en la trama de forma que cada escena aporta alguna cosa donant el ritme que li pertoca en cada moment amb el moments d'acció trepidant ben mesurada i molt ben produïda. Tot plegat et va captivant des d'un inici memorable a un final prou digne i veraç encara que s'hagin fet un parell de concessions a la mercadotècnia de la producció les quals grinyolen sense desmerèixer el resultat final. La primera és la tria del protagonista delinqüent: una fredor inexpressiva que no encaixa amb la excel·lència que l'envolta. La segona seria la inserció d'una història d'amor exòtic de cara a la galeria i totalment innecessària.

Vull insistit per sobre de tot en el treball de guió i direcció fet pel mateix Daniel Monzón i Jorge Guerricaechevarria tot destacant que no és gens fàcil construir una escena darrera l'altra on el diàlegs siguin senzills i creïbles, sense exageracions èpiques o artificials. És aquest fet el que justifica les comparacions amb la consagrada The Wire de David Simon: un guió detallat i minuciós fonamentat en una feina d'investigació feta al peu del canó. La diferència és ben senzilla: David Simon disposava d'un poder absolut en el resultat final mentre queda clar que la mà de la producció ha intervingut esporàdicament en "El niño".

És molt possible que aquesta sigui la pel·lícula que se seleccioni per representar l'estat espanyol  pels Òscars. Es tracta d'un producte amb el perfil de l'acadèmia i que la indústria cinematogràfica agraeix pel seves bones taquilles. Personalment em decantaria per 10.000 km per la seva valentia i imaginació.

En definitiva, molt recomanable per gaudir de més de dues hores de cinema d'acció i intriga, tot molt ben lligat dins un relat contundent, amb un resultat notable i que no desmereixen la comparació amb qualsevol destacada obra del gènere. Un merescut 7/10 és la meva valoració global.

Comparteix-ho

Sobre l'autor

imatge de MacPelegri
Exdocent i amant a temps parcial del cinema com a experiència vital, emotiva i onírica. Fugitiu dels meus fantasmes als quals intento deixar sempre fora de la sala.
Segueix-me :

Altres entrades del autor