Resposta a les paraules de l'alcalde de la Granja sobre els temporers

Cartes al director

Més informació

Envia'ns la teva carta a participa@lleida.com

Historial
13-03-2018
Permanent del Secretariat Intercomarcal d’USTEC·STEs (IAC)
08-03-2018
Josep Maria Forné i Febrer, Diputat al Parlament de Catalunya de JuntsxCat per Lleida, Pirineu i Aran
08-03-2018
Eva Lega i Esther Sancho, Crida per Lleida - CUP
08-03-2018
Grup de Dones de Lleida
08-03-2018
Comú de Lleida
08-03-2018
Marisa Xandri, Presidenta PP Lleida
08-03-2018
Secretaria de Polítiques d’Igualtat, Dona i Col·lectiu LGTBiQ del PSC de les Comarques de Lleida, Pirineu i Aran.
08-03-2018
USTEC-STEs Lleida
08-03-2018
Dincat Federació

Pàgines

Resposta a les paraules de l'alcalde de la Granja sobre els temporers

09-06-2017
Resposta a les paraules de l'alcalde de la Granja sobre els temporers

Benvolgut Manel Solé, alcalde de la Granja d’Escarp,

Ens hem vist obligades a redactar aquesta carta atès les darreres declaracions que va fer per a la premsa i que van quedar recollides en diferents mitjans. En relació a les seves paraules li hem de fer dues recomanacions. Primer li recomanem que abans de titllar públicament els temporers de treballadors ineptes administrativament i desconeixedors de la diferència entre salari brut i salari net, vostè tingui en compte que, com l’alcalde d’un poble que no arriba ni als 1.000 habitants i que cada estiu des de fa 20 anys necessita al voltant de 500 temporers per la campanya de la fruita, el seu ajuntament encara no ha tingut temps de trobar una solució a la problemàtica de l’habitatge. Si a més vol oferir formació als treballadors del camp tingui en compte també que no són els únics que en necessiten. La segona recomanació que li fem en aquest sentit és que abans de parlar obertament sobre la legislació i sobre si els pagesos estan obligats o no a oferir allotjament, dediqui uns minuts a explicar la legislació a alguns agricultors, perquè estaria bé que després de 60 jornades treballades no sortissin els temporers del camp amb cinc jornades cotitzades a la seguretat social. També podria oferir espais d’informació als temporers i als contractadors per a què coneguin els seus drets i obligacions: contractes, habitatge, salut laboral, serveis socials, etc.

Com a últim apunt volem deixar clar que segons la normativa vigent, tot temporer que estigui empadronat a 70 km o més del camp on ha d’anar a treballar, el pagès que el contracta està obligat a oferir-li un allotjament, un allotjament digne. I ja que parlem d’això abans de concloure permeti’ns que ens prenguem la llibertat d’explicar el què és un allotjament, que sembla ser que precisament a la Granja d’Escarp, tal i com es pot apreciar fent un simple tomb pel seu poble hi ha alguns que no ho tenen clar. Un habitatge digne és aquell que compleix les normes de seguretat (no està mig enderrocat, ni declarat en ruïnes), és aquell que compleix amb els cànons d’habitabilitat i salubritat (com per exemple, estar dotat de foses sèptiques i desaigües amb els seus respectius lavabos, disposar d’aigua corrent i corrent elèctrica) i si pot ser, amb una mica de decència, moralitat i humanitat que no resulti ser la residencia habitual d’animals com gossos, cavalls i porcs durant la resta de l’any. Estaria bé que igual que s’indigna per la situació dels pagesos s’indignés per la situació dels temporers i dediqués esforços en millorar les seves condicions.

Nosaltres apostem per l’agricultura, però la d’un model que no es dediqui a explotar éssers humans, ni a acaparar terres i treball dels pagesos, sinó una agricultura que es dediqui a produir aliments amb justícia social i que permeti viure dignament a pagesos i temporers. A la Granja d'Escarp i arreu hi ha pagesia que treballa bé i respecta els drets laborals, però quan surten a la llum els casos en què no és així vostè com alcalde hauria de ser el primer interessat en denunciar-los i no sortir al pas amb declaracions en contra dels temporers que s'han atrevit a alçar la veu en defensa de quelcom tan bàsic com la dignitat humana.

El convidem a apuntar-se a la campanya de fruita amb justícia social. Destriem les males praxis i premiem als qui ho fan bé. Totes hi sortirem guanyant!

Nogay Ndiaye (campanya Fruita amb Justícia Social)

Cartes al director

Obrim un nou espai a Lleida.com, les cartes al director, on hi publicarem totes aquelles cartes que ens arribin i que siguin publicables al nostre mitjà. Hi recollirem articles d’opinió, queixes, denúncies i preguntes, d’on intentarem obtenir la resposta dels implicats en la mesura que sigui possible.

Per enviar-nos les cartes només caldrà que ens les feu arribar a través del correu participa@lleida.com.

Condicions

  • Les cartes han de venir com a fitxers adjunts o escrites dins del mateix correu electrònic
  • Necessitem la identificació de l’autor (nom complert, adreça, DNI i telèfon)
  • Incloure si es vol que es publiqui sota pseudònim o inicials. Si no es diu el contrari es publicarà el nom sencer i el càrrec, si és el cas.
  • Lleida.com es reserva el dret de publicació i de resum, si aquests superen els 2.000 caràcters.

Agenda

abril

dl dt dc dj dv ds dg
 
 
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
 
 
 
 
 
 

Enquesta