Els carnavals de les terres de Lleida


 

Relacionat amb la tradició cristiana i amb mascarades rituals d’arrel pagana, el Carnaval se celebra uns dies abans del dimecres de Cendra, quan comença la Quaresma. La tradició diu que durant els 40 dies de Quaresma s’havia de fer dejuni, per això durant els dies previs, el Carnaval, hi ha més llibertat i es trenquen més normes. A partir de l’últim dia de Carnaval es compten 40 dies fins arribar a la Setmana Santa.

 

Personatge que representa la transgressió dels dies abans de Quaresma. Disfressat de manera estrambòtica, té una actitud burleta durant tota la celebració. Acostuma a presidir el cicle carnavalesc fins l’últim dimarts, quan és jutjat per mal comportament i jutjat a mort. Després de llegir el testament, habitualment sarcàstic, és cremat en públic. Això marca l’inici de la Quaresma.

 

La representació de la Quaresma té set cames, que es van arrencant segons avancen les set setmanes de dejuni. La Vella Quaresma acaba guanyant al Rei Carnestoltes i al final la festa dóna pas a la calma i al dejuni. Durant els quaranta dies de Quaresma es menjava poc i només els diumenges es podia menjar peix. Va vestida d’avia, amb davantal, espardenyes, mocador i porta un bacallà a les mans.


Vols que el carnaval del teu poble aparegui destacat? Escriu-nos a participa@lleida.com 

Agenda de Carnavals 2022

Del 18 de febrer al 6 de març
Solsona (Solsonès)
Del 19 i 20 de febrer
Alpicat (Segrià)
Del 25 al 27 de febrer
Agramunt (Urgell)
Del 25 de febrer a l'1 de març
Sort (Pallars Sobirà)
Dates sense confirmar
Alcarràs (Segrià)
Dates sense confirmar
Golmés (Pla d'Urgell)
Del 25 de febrer fins al 2 de març
La Pobla de Segur (Pallars Jussà)
Carnaval de Tremp
Del 26 de febrer al 2 de març
Tremp (Pallars Jussà)
Dates sense confirmar
La Pobleta de Bellveí (Pallars Jussà)
Carnaval de Bellpuig
26 de febrer
Bellpuig (Urgell)
5 de març
Corbins (Segrià)
Comparteix la pàgina