Naida C. Castel, joieria amb segell de Lleida

LLEIDACOM/ Sara Vallés
Publicat: 
11-08-2016
Actualitzat: 08-06-2018 8:38
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Naida C. Castel, joieria amb segell de Lleida

Darrera de Naida C. Castel s’amaga una jove balaguerina que compagina el disseny de joies amb el modelatge. Amb només 2 anys sustentant la seva marca, Naida ja ha col·laborat amb el dissenyador Samuel Alarcón a la 080 de Barcelona, un dels esdeveniments més importants de la moda.

Després d’un procés d’autoaprenentatge i descobriment, la dissenyadora ja compta amb 3 col·leccions a la venta.

Hem parlat amb ella.

Vas estudiar disseny de producte
Sí, sense adonar-me’n ho vaig anar encarant tot per acabar a la joieria. El que passa que a la carrera toques molts productes i jo tenia clar que m’agradava més el producte artístic. Així, un cop vaig acabar els estudis, vaig apostar per endinsar-me en el món del disseny de joies. I de fet, alguns amics em diuen que de petita ja deia que volia dissenyar joies, cosa de la que no me’n recordo –comenta entre rialles-.

Un ofici en el que vas començar des de zero.
Jo tenia alguns coneixements arran de la carrera, per tant no era començar des de zero pel que fa als processos, però si al crear una marca. Sóc una persona que sempre té en ment projectes nous, i així em vaig animar. Llavors vaig anar a un taller per a que m’ensenyessin les quatre coses bàsiques i a partir d’aquí vaig començar a investigar i a aprendre.Dels dibuixos que jo tenia en ment vaig començar a fer realitat aquest somni.

La Naida recorda com devorava els llibres que el seu pare li anava portant sobre els encasts de metalls. Així, reconeix que ha estat autodidacta en alguns moments i que moltes coses les ha après després de diversos intents. Assegura no busca la perfecció en les seves peces, però si la cura i la delicadesa en els processos de creació.

La inspiració l’has de buscar, però sempre tinc la llibreta a mà per evitar que se m’escapi cap idea. Puc dir que el sketchbook –llibreta d’esbossos- és el meu fidel company. Allí hi ha molts embrions de les meves col·leccions, alguns tiren endavant i altres no. En això sóc bastant exigent i és que el dibuix és una cosa, però quan la joia la tinc a les mans, m’ha d’agradar per a que la vengui. M’ha passat que a vegades un anell es veu molt bé en el dibuix, però després quan l’elabores perd essència.

Ets exigent amb tu mateixa?
Més que exigent, una peça m’ha de convèncer a mi. Sempre intento buscar la comoditat i la identitat a parts iguals. M’agrada crear peces que siguin diferents i que tinguin una història. També faig peces personalitzades, i aquestes si que he de dir que són les que més m’agrada fer, ja que em permet posar-me en la pell del client i crear una joia especialment per a ell. No es tracta de seguir les tendències, sinó de crear alguna cosa amb valor.

I tot això de setembre a juliol.
Exacte. Al setembre vaig endinsar-me en aquest projecte i al juliol del 2014 em vaig plantejar crear el que ara és Naida C. Castel. Van ser mesos d’aprenentatges i moltes hores al taller. Al principi anava a un noi que m’ensenyava el bàsic de la joieria. Ell em recomanava mètodes d’encastat, però al fi i al cap, en aquest sector no hi ha cap norma, tu pots soldar com vulguis.

La jove dissenyadora assegura que tot va ser per il·lusió i diversió. Comenta que la bona acollida que van tenir les primeres peces la van encoratjar a continuar i a assentar el projecte. No obstant això, confessa que portar una firma en solitari, no són tot flors i violes. En un ambient distès, Naida bromeja sobre que treballa 25 hores al dia.

Hi ha temporades de molta feina en les que no faig res més que estar al taller. Intento compaginar la faceta de model amb la de dissenyadora, però reconec que a vegades els dies se’m fan curts. Tot i això, tinc la sort de treballar en una feina que m’agrada molt.

“Sarna con gusto no pica”
És la frase que em recordo cada dia. Evidentment, la balança està més decantada cap a les coses positives, però això no treu que a vegades pensi que igual hauria de tenir algun soci que m’ajudés. Arribo a somiar amb Naida C Castel.

Assegura que aquestes situacions la posen a prova. A més, ens comenta que un dels esdeveniments on més es magnifica aquest estrès és a la 080. Tot i que té molt bon record de la col·laboració amb Samuel Alarcón, confessa que van ser uns dies on veia el sol dins del taller.

Allí sí que vam treballar a contrarellotge. Amb un mes d’antelació vam plantejar tota una edició on les joies havien d’estar molt lligades als seus dissenys. Aleshores, em vaig informar sobre la seva col·lecció que anava encarada cap a l’etimologia del jo i l’origen de les persones. A partir d’aquí, i després d’un treball de cerca, vaig topar amb la figura de l’ADN. Les seves formes orgàniques, infinites i adaptades al cos em van servir per a inspirar-me i crear aquesta col·laboració amb Samuel Alarcón. És una col·lecció fixada no només per a vendre, sinó que és una inversió. Són peces atrevides i més aviat d’editorial que de carrer.

Com busques inspiració?
Viatjant, viatjant tot el que puc –emfatitza-. De fet, les meves col·leccions estan inspirades en ciutats que he visitat. Especialment la segona, Metalized. Aquesta és un conjunt de joies inspirades en dos territoris, Myanmar i París. Això es justifica perquè durant el meu viatge al sud est asiàtic vaig descobrir l’encant de les pagodes i la manera com ells treballaven els metalls. Tot era formes naturals, experimentals i orgàniques. Llavors, un cop vaig arribar em va sortir feina a París i allí em van sorgir noves idees. Així és com vaig decidir treure una col·lecció inspirada en dos llocs diferents, on aquestes formes més imperfectes es contraposaven amb figures més rectes, fines i simples.

I amb tres col·leccions al mercat, prepares una quarta?
Ara m’agradaria treballar més la joieria fina. Tot i que vull continuar treballant la plata, l’or em tempta. És per això, que tinc en ment treure una col·lecció de joieria fina en plata i en or. De fet, en el recull de joies anterior ja tinc un anell amb característiques de joieria fina. M’apeteix dedicar temps en peces molt treballades i cuidades i aprendre a engastar diamants tallats.

Més enllà de la seva pàgina web, Naida C Castel té diferents punts de venda físics a Barcelona, Madrid i País Vasc. No obstant això, ara la dissenyadora vol obrir nous horitzons i fer-se un lloc a les capitals de la moda com Londres o Berlín. Uns somnis que no superen la il·lusió que li fa vendre les seves joies a la perruqueria de la seva mare a Balaguer. 

Comparteix

També t'interessarà