Mª José Agustí: "El millor tractament contra la bronquiolitis és tenir la informació adequada"

REDACCIÓ
Publicat: 
16-01-2018
Actualitzat: 19-04-2018 9:56
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Mª José Agustí: "El millor tractament contra la bronquiolitis és tenir la informació adequada"

L'hivern és una de les èpoques de l'any més perilloses per alguns grups de persones, concretament els que són considerats vulnerables. Els més petits i grans de casa o els que pateixen una malaltia crònica han de tenir molta cura del seu benestar. El fred i la humitat són els protagonistes aquests dies, i els més petits són els primers en estar exposats algunes malalties respiratories, com la bronquiolitis. Per aquest motiu, hem volgut parlar amb la doctora Mª José Agustí, Pediatra de la unitat Maternum de Vithas Salut.  

  • Què és la bronquiolitis?

És una infecció de les petites vies respiratòries (bronquíols) que estan en els pulmons. Gairebé sempre la causa són els virus. Encara que hi ha casos aïllats al llarg de tot l'any, lo habitual  és que es donin una o dues epidèmies de bronquiolitis durant els mesos de fred, entre novembre i març. Afecta sobretot als menors de 2 anys. Cada any aproximadament un de cada tres lactants menors d'un any presenten una  bronquiolitis.

El contagi es produeix a través de la mucositat o la saliva d'una persona infectada. I es propaga fàcilment dins l’entorn familiar, a les escoles bressol i dins dels  hospitals o centres sanitaris.

  • És greu?

La major part dels nens tenen un quadre lleu, que es cura amb tractament al seu domicili. Només alguns d'ells hauran d'ingressar en un hospital.

El curs natural de la bronquiolitis pot durar entre 7 i 10 dies. Però és entre el segon i tercer dia quan pot donar-se un empitjorament. És important que pares i cuidadors sàpiguen reconèixer els signes i símptomes de dificultat respiratòria que els ha d'alertar per avançar la cita amb el seu pediatre o acudir a un centre sanitari.

  • Quins són els símptomes?

Els símptomes poden variar molt. És habitual que comenci com un refredat, amb moc nasal, tos lleu i de vegades, febre. Després d'un o dos dies, la tos empitjora i el nen té una respiració més agitada. Alguns d'ells poden tenir, a més, dificultat per respirar -se li marquen les costelles i l'abdomen es mou molt- i sorolls al pit, com "xiulets".

Això es deu al fet que els bronquíols s'inflamen i produeixen moc, dificultant el pas d'aire als pulmons i la respiració del nen.

  • Quins son aquest símptomes que ens han de fer avançar la consulta del pediatre?
  1. Tenir sorolls com "xiulets" al pit i respirar més de pressa.
  2. Respirar amb dificultat: si es marquen les costelles i es mou molt l'abdomen; o deixa de respirar durant uns segons.
  3. Si s’observa fatiga o dificultat per prendre aliments.
  4. Si el lactant vomita tot el que pren i rebutja prendre líquids; tot just mulla bolquers. Hem de tenir compte amb la deshidratació.
  5. Si està somnolent i queixós.
  6. Si el notem més pàl·lid, amb llavis i puntes dels dits de color blavós.
  • Hi ha nens que tenen més risc de patir bronquiolitis greu?

Sí, l'edat és un factor molt important. Així, els lactants menors de 3 mesos, els que tenen una malaltia de base, i els que van néixer prematurs tenen més risc de tenir una bronquiolitis greu o de necessitar tractament en hospital.

  • I com es tracta?

Els antibiòtics que s'usen per tractar les infeccions bacterianes no són eficaços per a les infeccions causades per virus, com la bronquiolitis. Hi ha mesures de suport i cures generals que podem fer a casa i han demostrat ser molt útils per alleujar els símptomes que es produeixen en la majoria dels casos de bronquiolitis. També la supervisió clínica repetida pel seu pediatre ha demostrat ser útil, especialment en les primeres 48-72 hores. Per això és important que els pares tinguin una informació adequada.

Si té febre, es pot administrar un antitèrmic com Paracetamol  o bé mesures físiques per baixar-la, oferir líquids (aigua o llet) de forma regular i en petites preses, per mantenir una bona hidratació. Fer rentats nasals amb sèrum fisiològic o solucions "salines" i aspirar les secrecions. Si a més elevem la capçalera del bressol i col·loquem el lactant una mica incorporat i panxa amunt, podrà respirar millor. És possible que el lactant  mengi més lentament que de costum i toleri pitjor dels aliments. En aquests casos, és millor oferir quantitats més petites i freqüents de líquids i aliments tous, per evitar que es cansi o es deshidrati. És important evitar qualsevol exposició al fum del tabac. No fumar a casa.

L'ús de broncodilatadors és molt comú en el nostre medi tot i que no és eficaç en tots els casos, en alguns ha demostrat que millora l'evolució ja que ajuda a obrir les vies respiratòries, la qual cosa fa que el lactant pugui evidentment respirar millor. Això sembla ajudar a alguns nens, però no sempre és així.

  • Com es pot prevenir?

La mesura més útil per prevenir el contagi és assegurar que les persones que tenen cura el nadó es rentin les mans amb freqüència, tan abans com després d'agafar-lo o tocar les seves coses (xumet, biberó, joguines; ...).

-No portar el nen a la guarderia en època epidèmica. Sobretot, si és molt petit o va néixer prematur.

-Evitar el contacte proper amb germans o nens grans amb símptomes de refredat en èpoques d'epidèmia de bronquiolitis. Animeu-los a rentar-se les mans amb aigua i sabó en arribar del col·legi.

-L'exposició al fum del tabac és un factor agreujant de la bronquiolitis. S’ha de prohibir fumar a casa.

  • Té alguna relació amb l'asma?

Els símptomes són similars, però no s'han de confondre. Cal saber que alguns nens petits que han tingut una bronquiolitis poden presentar després símptomes d'asma o bronquitis (tos amb xiulets al pit i / o dificultat respiratòria) associats als refredats o infeccions respiratòries. És habitual que això passi  en els 2 o 3 primers anys de la vida, sense que això vulgui dir que siguin asmàtics. D'altres, segurament aquells que estan predisposats genèticament, podran desenvolupar o continuar amb asma després dels 5 anys d'edat.

Comparteix

També t'interessarà