Actualitat

El futur dels drons està en l’agricultura

SEGREcom
08-05-2016
  • El futur dels drons està en l’agricultura

"Les coses passen ara, però les entenem anys després." El secretari per a les TIC de la Generalitat, Jordi Puigneró, va parafrasejar Borges per emfatitzar la importància de treure partit de la tecnologia dels drons. El centre audiovisual Magical Media va acollir ahir l’International Drone Day. Lleida es va convertir en l’única ciutat de l’Estat que es va afegir a aquesta iniciativa mundial que se celebra a 150 països. Els drons "encara ens fan una mica de por perquè provenen de la tecnologia militar, però no hem d’oblidar que també internet o el GPS es van crear amb finalitat militar". Per a Puigneró, el futur dels drons anirà estretament lligat a l’agricultura, d’aquí la creació del clúster Catalonia Smart Drone, impulsat per la Generalitat i que compta amb l’associació Lleida Drone i altres empreses del territori per desenvolupar tecnologia agropecuària. Oriol Oró, director de la Fira de Sant Miquel, va avançar en aquest sentit que a la propera edició d’aquest certamen no només hi haurà un estand dedicat a drons, sinó que es recrearà un camp de fruiters "perquè els visitants puguin comprovar com treballen aquests aparells". Ahir, mig miler de persones van descobrir al Parc Científic de Gardeny que el futur és present. S’hi van veure apassionants curses de drons. A l’estand de Tr3dland, el músic Jordi Cebolla explicava que gràcies a la impressió 3D va poder tocar el baixó, un instrument que es va perdre a començaments del segle XIX. "No em podia imaginar que sonaria tan bé", va confessar.

Un Yuneec de tecnologia xinesa acaparava totes les mirades. Aquest dron, que costa uns 7.000 euros, té una autonomia de 45 minuts a l’aire, la qual cosa permet treure més partit de la càmera rèflex que porta incorporada. Tecnologia sofisticada que l’IES La Caparrella simplificava amb la maqueta de com funciona un motor de dron que és molt semblant al del cotxe elèctric.

L’alcalde de Lleida va subratllar la importància que el Parc Científic acollís aquesta jornada. "Aquesta tecnologia té una evident aplicació agroalimentària", va assenyalar. Al Fòrum de Davos es va posar de manifest que el 2020 es perdran entre 5 i 7 milions de llocs de feina al món a causa de la robotització. Per poder suplir-los s’ha d’apostar per l’alta qualificació, van coincidir a destacar els organitzadors. En especial, el director de l’Escola Politècnica Superior, Francesc Giné, que es va congratular que Lleida sigui "un referent".

Comparteix

Altres notícies del dia