Actualitat

Els agricultors de Lleida exigeixen a les portes de la Comissió mesures justes

SEGREcom
27-08-2014
  • Els agricultors de Lleida exigeixen a les portes de la Comissió mesures justes

Els agricultors, les cooperatives i les empreses fructícoles estan esgotant la paciència amb el ministeri d'Agricultura i la Unió Europea en la seua demanda d'unes mesures àgils i justes per a la fruita afectada pel veto rus. Ahir, van portar les seues reivindicacions fins a la representació de l'executiu comunitari a Barcelona, on es van comprometre a fer-les arribar a Brussel·les. Insisteixen que els diners que hi ha sobre la taula per compensar el sector i l'import per quilo són clarament insuficients davant de la ruïna del pagès i més si es té en compte que parteix d'un problema polític, derivat de les sancions de la UE a Rússia per la crisi a Ucraïna.

La protesta d'ahir estava convocada per Unió de Pagesos i Aeall-Asaja, juntament amb la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC), però amb el suport també de firmes com Actel o Fruits de Ponent, la patronal de la producció fructícola Afrucat o els canals Aragó i Catalunya i d'Urgell. En aquesta protesta no hi havia Jarc, a la qual les altres organitzacions recriminen que s'hagin desmarcat de la unitat d'acció.

Des d'UP, Joan Caball va carregar contra el Govern central, més preocupat, va dir, de col·locar el ministre Luis de Guindos, al capdavant de l'Ecofin que de defensar el sector. A més, igual que el líder d'Aeall-Asaja, Pere Roqué, va afirmar que la distribució s'està aprofitant de la situació.

Roqué va insistir que estan en joc 30.000 llocs de treball i, va afegir que segons els seus càlculs, el PIB de la província pot caure un 3 per cent aquest any a causa del veto rus. El president de la FCAC, Ramon Sarroca, va recordar que els convocants, "i empreses que ens donen el seu suport", estudien demandar la Comissió als tribunals europeus per la seua lentitud i abandó de funcions en la crisi.

Entre les seues reivindicacions, tal com ha publicat SEGRE, destaquen preus justos de retirada i equiparar-los tant si es porta a beneficència com a compostatge, l'increment del volum que es pot treure del mercat amb ajuts o restitucions (incentius econòmics) a l'exportació i la suspensió de drets de la importació d'alguns països.

Comparteix

Altres notícies del dia