Actualitat

La DO Garrigues celebra els seus 40 anys amb les peticions de regadiu i de suport als joves

SEGREcom
05-09-2015
  • La DO Garrigues celebra els seus 40 anys amb les peticions de regadiu i de suport als joves

La denominació d'origen Garrigues va celebrar ahir els quaranta anys d'història demostrant que és una organització viva i que el sector oleícola necessita "menys papers i més aigua", en paraules del seu president, Joan Segura, en un acte en el qual van participar unes 250 persones. Hi van ser presents des dels primers presidents de l'organització i les cooperatives sòcies, fins als representants de les administracions que han treballat al sector, com els exconsellers d'Agricultura.

Després de fer un repàs de la història de l'entitat, que va nàixer amb la necessitat d'explicar al mercat la qualitat i d'apostar per l'autocontrol per demostrar-la, es va centrar a mirar al futur. Segura va destacar que "les DO som, dins d'uns preus baixos, els que paguem més per les olives als pagesos". Aprofitant la presència del conseller d'Agricultura, Jordi Ciuraneta, va dir que "necessitem un Programa de Desenvolupament Rural amb modificacions perquè doni continuïtat als joves".

D'aquesta manera, va advocar per crèdits i ajuts als joves per garantir el relleu generacional. Després de trencar una llança a favor de les seccions de crèdit de les cooperatives, va incidir en la necessitat d'aigua per a les finques i a criticar l'excés de zepes al canal Segarra-Garrigues: "La continuïtat de la DO i el territori passa per tenir aigua."

D'altra banda, en el capítol de preus, va criticar que Competència impedeixi posar un preu mínim per a l'oli de la DO, restricció que, segons va dir, ha costat al sector un milió d'euros anuals des que es va imposar.

Generalitat i Diputació

El conseller d'Agricultura va recordar el seu origen proper a les Garrigues (Palma d'Ebre) per explicar que coneix bé que "tot el que no sigui assegurar la collita no suposa la continuïtat del sector ni la qualitat del producte", admetent així que l'aigua és vital. Va dir que "hi ha coses que no fem bé i hem de superar entre tots". En aquest punt, va advocar per minimitzar la venda d'oli de qualitat extraordinària com el de la denominació d'origen en cisternes per apostar per l'envasament, si pot ser amb marca, va defensar. De cara al futur, va admetre que "no hi ha camí ni estratègia fàcil", perquè la població agrària està envellida, però va remarcar que també hi ha joves amb inquietuds al camp. Va fer una crida a la unitat del sector al parlar de mercats i competitivitat: "Hem de tenir clar que sols anem molt ràpid, però junts arribem molt lluny."

El president de la Diputació, Joan Reñé, va fer una encesa defensa de la promoció i de productes de proximitat o anomenats quilòmetre 0. Si cada català prengués 6 litres d'oli local a l'any, se'n consumiria tota la producció, va dir.

Comparteix

Altres notícies del dia