Actualitat

La patronal de residències exigeix protocols àgils per evitar tragèdies com la de Juneda

r. ros
01-06-2016
  • La patronal de residències exigeix protocols àgils per evitar tragèdies com la de Juneda

La patronal de residències de gent gran ACRA (Associació Catalana de Recursos Assistencials) va denunciar aquest dimarts la poca “agilitat” del sistema d’ajuts de la llei de Dependència, que ha provocat que 22.500 catalans en els últims anys (més de cinc mil lleidatans des del 2007) hagin mort esperant rebre una de les prestacions que preveu la normativa.

L’entitat va assegurar ahir en un comunicat que un model de Dependència “àgil i adaptat a les necessitats dels usuaris” hauria evitat la mort d’Isidora Jiménez Román, la veïna de Juneda de 87 anys que va morir el passat 23 de maig al declarar-se un incendi a casa seua, on dormia sola.

I és que l’anciana tenia reconegut des del mes de setembre passat el dret a poder anar a una residència, segons va confirmar el departament de Treball, Assumptes Socials i Família (abans Benestar Social). “Fa falta més agilitat, més rapidesa i situar les persones grans en l’eix del sistema. Ho demanem des de fa deu anys (quan va entrar en vigor la llei de Dependència) i encara no s’ha resolt”, explica la presidenta d’ACRA, Cinta Pascual.

El cas de la veïna de Juneda, que feia temps que comptava amb un servei de centre de dia, és un fidel reflex de la lentitud amb què es gestionen aquests ajuts i dels retards que sempre han caracteritzat aquesta normativa.

Després que se li concedís el dret a poder accedir a una plaça de residència, el departament va començar a efectuar els tràmits per calcular el copagament a què havia de fer front l’anciana. Es tracta d’un procés que sol durar tres mesos però que, en el seu cas, en sumava en curs més de nou. De fet, ACRA ja va advertir l’any passat que amb l’entrada al sistema d’ajuts dels dependents moderats (els més lleus, que feia més de tres anys que esperaven per percebre les prestacions), el procés podria encara alentir-se més, una situació que, desgraciadament, “es dóna i afecta les persones més vulnerables”.

Més de 1.800 persones en llista d’espera a Ponent

Un total de 1.822 persones integren la llista d’espera per obtenir una plaça pública en una residència de gent gran a les comarques de Lleida, segons les últimes xifres que ha facilitat a aquest diari la Generalitat. Aquesta xifra no vol dir que totes aquestes persones estiguin desassistides, ja que és freqüent que algunes d’elles ja es trobin en una residència pública però estiguin a la llista d’espera perquè han sol·licitat ingressar en un altre centre més proper a la seua localitat o al lloc en el qual viuen els familiars. També es dóna el cas de persones que figuren a la llista d’espera per entrar en dos o més residències en funció de les seues preferències.

Pel que fa al cas de l’anciana morta en l’incendi de Juneda, fonts de la Generalitat no van poder explicar per què feia nou mesos que esperava un tràmit que en sol durar uns tres.

Comparteix

Altres notícies del dia