Actualitat

La UdL analitza les propietats de la fusta per a investigació i a petició d'empreses

e. herrero
18-11-2015
  • La UdL analitza les propietats de la fusta per a investigació i a petició d'empreses

La Universitat de Lleida compta al campus d’Agrònoms amb un laboratori especialitzat en la investigació de la fusta i en l’anàlisi de les seues característiques per a tot tipus d’usos, com la construcció, agrícoles o per a mobiliari i fusteria, ja sigui per elaborar articles acadèmics o per encàrrec de particulars o empreses.

El professor Antonio Villasante, responsable d’aquest laboratori d’Enginyeria Agroforestal, va explicar que treballen tant en la identificació de l’espècie de la qual procedeix una peça de fusta, com en l’anàlisi de la seua resistència, la resposta a la humitat, a les plagues o al tractament amb diferents productes com vernissos, entre molts altres àmbits. “Per exemple, hi ha casos de fusters que compren fusta d’una espècie i després veuen que no respon com hauria de fer-ho i volen comprovar si els han enganyat”, va assenyalar. En aquests casos, aquest laboratori analitza al microscopi mostres de cèl·lules per veure a quina espècie d’arbre correspon la fusta.

També han treballat en alguna ocasió per al Centre d’Art d’Època Moderna de Gardeny (CAEM), per analitzar la fusta de retaules o marcs amb pintures històriques. Altres àmbits de treball estan més vinculats a l’ús de la fusta per a construcció, comprovant la capacitat de resistència a la pressió que té una fusta o quin és la més adequada per a una tarima de jardí, per exemple. O en l’agricultura, analitzant la resistència al deteriorament que pateixen les estaques que s’utilitzen per guiar cultius de fruiters o de cep en funció del tractament que se’ls aplica.

Quant a l’àmbit més científic, Villasante va assenyalar que preparen un article per publicar en revistes internacionals sobre un estudi que han dut a terme sobre la resistència dels troncs de pins del Pirineu. Han comprovat que retallar una de les cares menys d’un deu per cent (deixant-la plana) redueix la resistència dels troncs molt més del que seria previsible, cosa que resulta d’interès per a les serradores.

Inclou el fons Joan Bergós, donat a la UdL, amb mostres de fa més d’un segle.

 

Compta amb una xiloteca amb més de 900 mostres

 El laboratori del departament d’Enginyeria Agroforestal compta amb una xiloteca –una col·lecció de mostres de fusta de diferents tipus d’arbres– amb més de 900 espècies, que és la major de Catalunya.

Comparteix

Altres notícies del dia