Actualitat

Lleida ha perdut un total de 128 granges de conills des de l'any 2008

SEGREcom
30-09-2015
  • Repartiment de fulletons en un hipermercat per explicar la crisi del conill / SEGRE
    Peu de foto: 
    Repartiment de fulletons en un hipermercat per explicar la crisi del conill / SEGRE

La caiguda de preus de la carn de conill està portant molts ramaders a una situació límit i una gran part d'ells es veuen forçats a abandonar l'activitat, segons va denunciar ahir Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC-COAG). Les dades oficials de la Generalitta de Catalunya posen en relleu que l'any passat hi havia a les comarques de Lleida 304 explotacions cunícoles, davant les 432 que hi havia el 2008. És a dir, que han tancat les portes un total de 128 granges, xifra que suposa pràcticament una de cada quatre. Al conjunt de Catalunya, JARC-COAG afirma que des de l'any 2009 han desaparegut el 47% de les explotacions cunícoles catalanes. Així, mentre que a l'inici del període que ha analitzat l'organització agrària es comptabilitzaven 1.905 granges, n'hi ha 1.005 en l'actualitat.

El sector cunícola de JARC-COAG ha demanat una reunió urgent al ministeri d'Agricultura per estudiar una sèrie de mesures que evitin la fallida de les explotacions familiars davant la important caiguda de preus del sector des de l'inici del 2015, que obliga els productors a vendre per sota de costos. A més, també demanarà que en la trobada participi l'Agència d'Informació i Control Alimentari (AICA) per posar sobre la taula "les reiterades infraccions" de la llei de la Cadena Alimentària, que el sindicat ja li va traslladar en el seu moment.

"Els productors viuen unes circumstàncies inacceptables, com per exemple la inexistència de contractes entre escorxadors i productors, fet que dificulta la negociació de preus remuneratius i facilita els incompliments ja que l'acord és verbal", afirma el sindicat.

JARC-COAG denuncia que els productors se senten indefensos. En aquest sentit, afirma que la gran distribució continua amb la seua "política d'escassa valoració de la carn de conill, finançant amb pèrdues del ramader la seua estratègia comercial de preu baix".

JARC-COAG demana invertir el procés de formació de preus en la cadena de valor de la carn de conill, perquè es formi de baix a dalt, tenint en compte els marges de rendibilitat de cada una de les parts. En aquest sentit, considera que és "lamentable i vergonyós" l'últim informe de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència en el qual s'avala la venda a pèrdues. Els preus en origen del conill fa mesos que es troben en caiguda i se situen en molts casos per sota dels costos de producció, fet que provoca grans pèrdues mensuals per a les granges. L'any 2014, el preu mitjà del conill, segons el ministeri, es va situar en 1,77 euros/kg viu, lluny de la mitjana dels 2 últims anys i per sota dels de l'any 2012 (1,84 euros/kg viu) i 2013 (1,94 euros/kg viu). Actualment, el preu mitjà ronda 1,50 euros/kg viu davant els 1,80 del cost.

Comparteix

Altres notícies del dia