Actualitat

Lleida ja té Veterinària

redacció
31-10-2014
  • Lleida ja té Veterinària

La Universitat de Lleida (UdL) va aconseguir ahir donar per complerta una de les seues principals reivindicacions històriques amb la concessió per part del Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC) d'una doble titulació en Veterinària i Ciència i Producció Animal que s'impartirà al campus d'Agrònoms. "Ja tenim Veterinària a casa", va anunciar exultant el rector Roberto Fernández, que va ressaltar l'"intens debat" en el si del CIC per la forta oposició de la Universitat Autònoma de Barcelona, única a Catalunya que fins ara impartia Veterinària. La carrera començarà ja el pròxim curs amb capacitat per a 60 alumnes. La via d'entrada serà única, com a doble titulació de 6 anys de durada, encara que els alumnes també podran graduar-se només en Ciència i Producció Animal (es canvia l'actual nom de Salut Animal) en 4 anys, o en Veterinària a seques, en 5. Tindrà una orientació especialitzada en el camp de la producció animal i en la gestió tècnica de les explotacions, única a Europa i molt vinculada a la potència del sector ramader a Lleida, que té el 53,4% de la cabanya porcina de Catalunya i un 47,3% de la de boví.

"Lleida tindrà el nucli docent i investigador de l'àmbit agroalimentari i veterinari més important de Catalunya", va afirmar el vicerector de Docència, Francisco García. Fernández va afegir que serà "una gran oportunitat per al desenvolupament del territori".

Per a les pràctiques, la UdL edificarà un hospital veterinari de 900 m² a la zona sud del campus d'Agrònoms. Comptarà amb una àrea quirúrgica (sala de necròpsia) i un laboratori de salut animal. Es complementarà amb convenis amb clíniques veterinàries per a les pràctiques vinculades a animals de companyia, amb l'aprenentatge en granges i amb les instal·lacions d'experimentació en Biomedicina de la Diputació en el centre del porcí de Torrelameu.

El rector no va precisar el cost total del projecte, però va remarcar que hi ha acord entre la UdL i la Generalitat per finançar la part acadèmica i es compta amb el suport que ja s'ha anat demanant del sector privat per finançar l'hospital veterinari, que serà el cost principal. "No hi haurà problemes", va assegurar. El president del Consell Social, Ramon Roca, va assegurar que han compromès el seu suport ja entre 15 i 20 empreses, encara que caldrà concretar-ho.

Decisió acadèmica

El secretari d'Universitats, Antoni Castellà, va remarcar que més enllà de la reivindicació històrica i la força del sector primari a Lleida la decisió ha sigut acadèmica i no hauria estat possible sense el "treball impecable" d'Agrònoms i la UdL, "una universitat nacional amb visibilitat internacional". Pel que fa a la UAB, va remarcar que "ningú no està per sobre de les resolucions del Parlament" i que "els acords estan per complir-se -amb referència al pacte per la titulació conjunta-" i va recordar que la UdL va posar tot de la seua part per a l'acord.

La nova titulació haurà de passar l'aval de l'Agència de Qualitat Universitària i del ministeri d'Educació, però no s'esperen sorpreses. Per als alumnes que ara cursen Ciència i Salut Animal, hi haurà un règim transitori mentre acaben la carrera.

Altres graus

D'altra banda, el CIC va aprovar ahir també la creació del Centre de Turisme Internacional, ubicat a Barcelona i adscrit a la UdL, que impartirà un grau i un màster en aquesta especialitat i el grau de xinès i espanyol conjunt amb una universitat de la Xina.

Comparteix

Altres notícies del dia