Actualitat

Lleida preveu aquest any una de les pitjors produccions de la història en pera

SEGREcom
29-07-2016
  • Lleida preveu aquest any una de les pitjors produccions de la història en pera

La producció de pera d’aquesta campanya a Lleida descendirà un 8% en comparació amb la de l’any passat, que ja va ser una de les pitjors de la història de la província, a causa d’un hivern calorós i una primavera atípica que han provocat un mal quallat de la fruita, segons les previsions de collita presentades ahir per Afrucat i el departament d’Agricultura.

El director d’Afrucat, Manel Simon, va dir que en els últims vint anys s’ha perdut més del 50 per cent del potencial productiu a causa d’una combinació de factors com la falta d’eines per fer front a les plagues, la pèrdua d’ajuts i la caiguda de la rendibilitat d’algunes varietats, que ha fet que els productors plantin fruita de pinyol.

L’objectiu és fer rendibles les explotacions augmentat el nombre d’arbres per hectàrea i poder competir així amb Bèlgica i Holanda, on de mitjana s’obté gairebé el doble de quilos per hectàrea.

Per aquesta raó, Simon va dir que, a partir d’ara, qui produeixi pera ha de ser més especialista, amb plantacions amb més arbres per hectàrea per guanyar rendibilitat.

En poma, les previsions apunten un augment de la producció d’un 13%. Tanmateix, com va apuntar amb la pera, Simon va advertir que el potencial productiu de la província en els últims anys ha caigut prop d’un 25% per l’aposta que s’ha fet majoritàriament per la fruita de pinyol.

Pel que fa als preus, Simon va dir que cal esperar a la setmana que ve per fer estimacions, quan es coneguin les previsions de collita europees. Tanmateix, els indicadors inicials fan pensar que pot ser una campanya amb uns resultats acceptables, "com la que s’acaba de tancar".

En tot cas, Simon va assenyalar que és preferible que els primers preus no siguin gaire alts per no frenar les vendes i que la fruita vagi sortint amb fluïdesa de les cambres durant tota la campanya.

Els investigadors i els productors de fruita de pinyol estan fent la seua feina, però els preus continuen sent baixos a Europa davant dels que es veuen en països com els Estats Units, amb ofertes superiors als 6 dòlars (uns 5,4 euros) el quilo de préssecs.

Aquesta va ser una de les conclusions de la XX Exposició de Varietats de Préssec i Nectarina que cada any du a terme l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) a Gimenells.

En aquesta ocasió, els investigadors de l’IRTA van presentar als més de 400 visitants a la jornada celebrada ahir un centenar de varietats de fruita de pinyol, de les quals una vintena eren totalment noves.

Així doncs, l’especialista de l’IRTA Ignasi Iglesias va manifestar que s’ha aconseguit cobrir tot el calendari amb varietats diferents en préssec, nectarina i paraguaià, però no encara en la platerina, gràcies a una selecció rigorosa del material vegetal, un fet que demostra que s’ha treballat àrduament per tal que el productor determini quina varietat s’ajusta millor a les seues necessitats.

No obstant, Ignasi Iglesias va lamentar que a la cadena alimentària, malgrat haver-se especialitzat molt des de la producció, continua fallant l’altre extrem, el de la comercialització, amb uns preus massa baixos d’un producte d’altíssima qualitat des del camp.

En la jornada d’ahir, el doctor Carlos Miranda, de la Universitat Pública de Navarra, va explicar als assistents els factors que influeixen en termes de qualitat sobre la producció en els presseguers la càrrega de poda i la intensitat d’aclarida.

Suport total d’Afrucat a un pla de reconversió varietal

Afrucat es va sumar a la petició que en els últims dies han fet les organitzacions agràries reclamant un pla de reconversió varietal de fruita de llavor per renovar les plantacions de pera i poma, després de les moltes inversions que s’han fet en fruita de pinyol amb plans estatals. De fet, en fruita de llavor i, en particular, en pera, l’amenaça del foc bacterià, que obliga a arrancar els arbres malalts, ha contribuït a arrancar pereres per plantar fruita de pinyol. No obstant, Manel Simon, director d’Afrucat, va explicar que una reconversió en fruita de llavor no és tan senzilla com en la fruita de pinyol.

 

Comparteix

Altres notícies del dia