Actualitat

Obre el centre porcí de Torrelameu per formar metges i investigar

SEGREcom
30-03-2015
  • Obre el centre porcí de Torrelameu per formar metges i investigar

La Diputació de Lleida acaba de donar per finalitzades les obres de construcció del centre d'investigació biomèdica de Torrelameu, un equipament capdavanter a tot Europa que complementarà el Centre d'Estudis Porcins annexos, ja que es basa en la utilitat per a la investigació de les semblances anatòmiques i fisiològiques entre els porcs i l'home. L'equipament entrarà en funcionament de forma progressiva i servirà per donar formació en noves tècniques i dispositius a professionals de totes les especialitats i branques sanitàries (com metges, infermeres, estudiants i altres professionals d'aquest sector i de la veterinària). Un altre gran objectiu d'aquesta instal·lació és fomentar el desenvolupament tecnològic i la innovació mèdica en àmbits com els dispositius d'electromedicina, la implantació de tècniques quirúrgiques per comprovar la seua eficàcia i nous materials de sutura, malles o pròtesis. En l'àmbit de la investigació, el centre s'especialitzarà, d'acord amb l'Institut de Recerca Biomèdica de Lleida, en especialitats quirúrgiques, l'estudi de la fisiologia i altres disciplines mèdiques d'aplicació immediata.

El president de la Diputació, Joan Reñé, va destacar l'aposta de la corporació "pel coneixement i la formació", que es posa de manifest amb l'estrena "d'aquest espai d'investigació en aspectes quirúrgics adaptats a la tecnologia més alta". Les instal·lacions han pres com a model un equipament d'excel·lència en producció científica, el Centre Nacional de Recursos i Investigació Porcina de Colúmbia (Missouri, EUA). "És crucial per a Lleida disposar d'un centre com aquest per realitzar investigació experimental tant en l'àmbit biomèdic com en l'agroalimentari", va destacar per la seua part el delegat de Salut, Josep Pifarré. "És un centre singular a Catalunya. No hi ha equipaments d'aquest nivell per a la formació en cirurgia experimental, la qual cosa és molt important, perquè podrem fer formació i investigació en un espai únic", va corroborar Jorge Olsina, cap de servei de Cirurgia de l'Arnau de Vilanova.

L'equipament compta amb 985 metres quadrats de superfície entre una planta semisoterrada (207 m²) que inclou el moll de càrrega, estabularis, cambres frigorífiques i altres sales; i la planta baixa (778 m²) amb tres quiròfans experimentals, una sala de pràctiques quirúrgiques amb cinc taules, zona de laboratoris i la resta de dependències.

únic

El centre en pren com a model un dels EUA i no hi ha altres equipaments d'aquest nivell aquí

Comparteix

Altres notícies del dia