Actualitat

Prevenció a les aules contra el ‘bullying’ i la violència de gènere

SEGREcom
14-02-2016
  • Prevenció a les aules contra el ‘bullying’ i la violència de gènere

Aturar les conductes violentes des dels 0 anys i desproveir d’atractiu la masculinitat dominant són algunes de les estratègies per combatre l’assetjament escolar (bullying) i la violència de gènere molt abans que es manifestin. Docents de Lleida van participar ahir en una jornada de formació organitzada a la UdL per fomentar la prevenció d’aquest tipus de conductes violentes. "L’objectiu és oferir eines per donar resposta a temes que preocupen els professors i les famílies, però per als quals s’ofereix molt poca formació", va indicar Meritxell Morera, coordinadora de l’àrea d’Infantil i Primària de l’Institut de Ciències de l’Educació de la UdL que coorganitza la jornada juntament amb l’Associació de Professors Odissea. "Hi ha mestres que davant de determinades situacions, com bromes que estan socialment acceptades, es giren d’esquena, perquè no saben com actuar. Cal intervenir quan són petits, quan encara estan en el joc, abans que arribin les conductes violentes perquè ja serà tard. I no desentendre’s, per exemple, del que succeeix al pati", va plantejar, encara que va remarcar que també és important el paper dels pares i les famílies.

La ponent de la jornada va ser la investigadora de la UB Esther Oliver, que va remarcar la importància d’actuar en els "processos de socialització", tant en nenes com en nens, que porten a veure com a atractiva la violència i els homes dominants, ja que "poden explicar per què hi ha violència en les relacions afectivosexuals entre adolescents".

"Cal posicionar-se davant la violència, però no només des del punt de vista ètic, sinó desproveint-la d’atractiu, com una covardia. El valent és el que es posiciona i ajuda els altres", va afirmar. El consell per als docents és que han de tenir en compte que la seua reacció davant de les conductes agressives dels nens és crucial, perquè "l’atracció per les conductes agressives comença a edats molt primerenques". "No se les ha de normalitzar, encara que siguin habituals, perquè darrere d’aquesta socialització en relacions violentes vénen els conflictes del bullying o la violència de gènere", va agregar. El dia 27 hi haurà una segona sessió d’aquesta jornada.

Comparteix

Altres notícies del dia