Actualitat

Un jutge obliga un banc a tornar els diners cobrats de més en una hipoteca abusiva

M.A. martín
01-08-2014
  • Un jutge obliga un banc a tornar els diners cobrats de més en una hipoteca abusiva

El jutjat de primera instància 2 de Lleida ha anul·lat per primera vegada a Ponent la clàusula terra d'una hipoteca amb efectius retroactius, cosa que obliga l'entitat bancària, NCG Banc (antiga NovaCaixa Galicia), a recalcular totes les quotes pagades per l'afectada durant set anys. Els fets es remunten al 2007 quan una lleidatana va contractar una hipoteca per valor de 170.000 euros. El 2013 l'afectada no va poder sufragar les quotes de la hipoteca i el banc va iniciar el procediment d'execució hipotecària. Tanmateix, la demandada, representada per l'advocat José Antonio Calles, va sol·licitar paralitzar l'execució al considerar abusiva la clàusula terra que incloïa el crèdit hipotecari. Aquest tipus de clàusula impedia que els clients poguessin beneficiar-se dels descensos del tipus d'interès establint un tipus mínim d'interès (terra) en la quota.
Ara la justícia dóna la raó a la demandant i ho fa de forma "retroactiva" de manera que el banc ha de calcular totes les quotes pagades per l'afectada en els últims set anys. Es tracta de la primera vegada a Lleida que un tribunal aplica de forma retroactiva la nul·litat d'una clàusula terra abusiva. El titular del jutjat de primera instància 2 de Lleida considera que "es fa necessari realitzar una nova liquidació del deute i la conseqüència legal de la nul·litat és la restitució de les prestacions". En aquest sentit,el jutge afirma que "no poden apreciar-se raons d'ordre públic o econòmic en el present cas que impedeixin apreciar els efectes legals de la nul·litat d'una clàusula abusiva". I per què era abusiva la clàusula terra? La sentència afirma que la redacció del contracte "no és gens clara ni comprensiva". A més, afegeix que "la clàusula apareix totalment emmascarada en el préstec, sense que a simple vista el consumidor pugui donar-li la importància com a clàusula definitòria de l'objecte del contracte", Per aquest motiu, el jutge estableix que "no es pot sinó declarar abusiva la clàusula incorporada al préstec hipotecari per mancar aquesta de tota claredat".
Ara el banc haurà de recalcular el deute i el procediment hipotecari està paralitzat. Precisament, el Tribunal de Justícia de la Unió Europea va tornar a resoldre la setmana passada contra la Llei Hipotecària espanyola.

Comparteix

Altres notícies del dia