Actualitat

Un retrat ‘lleidatà’ de Cuba

redacci
20-04-2016
  • Un retrat ‘lleidatà’ de Cuba

Tretze monges de clausura en un convent a l’Havana que produeixen totes les hòsties que es consumeixen a les esglésies catòliques de Cuba. Aquest és el punt de partida del singular documental Un millón de hostias, dirigit pel lleidatà David Moncasi (1966) i que s’estrenarà aquest diumenge vinent al Festival de Màlaga de cine espanyol. “El 2010 vaig descobrir de forma casual que al barri d’El Vedado de l’Havana hi havia un convent de monges de clausura, l’únic de Cuba. El vaig visitar i vaig quedar impressionat al descobrir que les seues 13 monges fabricaven totes les hòsties del país: un milió d’hòsties a l’any per a les esglésies de tota l’illa”, explica el periodista i realitzador lleidatà.

L’equip del documental va tardar cinc anys a aconseguir el vistiplau de les monges. “El convent és una illa dins de l’illa”, afirma Moncasi, “i qui millor expressa això és la monja Teresa María de la Virgen de la Caridad, que va entrar al convent el 1945, catorze anys abans de la revolució castrista. Una dona que no ha sentit parlar de Bin Laden o de Donald Trump!”. El documental de Moncasi no només mostra com es produeixen i es distribueixen les hòsties per tot Cuba sinó que aquest procés serveix d’excusa per oferir un retrat actual del país, de la vida quotidiana dels cubans i de les seues opinions sobre els recents canvis polítics, amb l’obertura de relacions amb els Estats Units.

Al capdavant de Trama Audiovisual Films, Moncasi va rodar durant l’any passat des de la fabricació de les hòsties a l’interior del convent fins a la seua distribució per tot Cuba, coincidint amb un fet històric del qual van ser testimonis: la visita del papa Francesc, que va suposar un treball extra per a les monges a l’haver de produir una quantitat extra d’hòsties per a la missa multitudinària que va donar el pontífex a la plaça de la Revolució.

 

Comparteix

Altres notícies del dia