Art monumental a Planta

R. BANYERES
Publicat: 
20-10-2017
Actualitzat: 20-10-2017 9:50
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Art monumental a Planta
  • Art monumental a Planta
  • Art monumental a Planta

“Espai íntim d’experiència.” “Un diàleg amb ell, la perspectiva, l’horitzontalitat i la verticalitat, la il·lusió, el que és visible i el que és invisible.” És la instal·lació escultòrica de grans dimensions Double Bind (Doble vincle) de Juan Muñoz (Madrid, 1953-Eivissa, 2001) ubicada al projecte Planta, que Sorigué impulsa al seu complex industrial de Balaguer. Amb aquesta immensa obra, Planta s’obrirà per primera vegada al públic i ho farà a través de visites concertades a partir del mes de novembre. Podrà veure’s durant cinc anys.

La peça, considerada l’obra mestra de Juan Muñoz, es va inaugurar ahir en un acte que va comptar, entre altres, amb la presència de la presidenta de l’empresa Sorigué i directora de la fundació d’art, Ana Vallés; de la dona i la filla del desaparegut artista, Cristina Iglesias i Lucía Muñoz; i el cocomissari de la instal·lació a la Sala de Turbines de la Tate de Londres (on es va estrenar el 2001), James Lingwood. Double Bind va ser dissenyada per a l’esmentat espai de la galeria londinenca i és la primera vegada que pot tornar veure’s íntegrament, ara en un entorn industrial i un espai disruptiu d’art. Una cosa que Iglesias, també artista, es va mostrar convençuda que “al Juan li encantaria”. Preguntada per si la situació política podria entorpir l’acord, va dir que no. “Treballem amb Anglaterra, els EUA... podrem fer-ho amb Lleida.”

És el primer cop que es pot tornar a veure íntegrament, un cop mort Muñoz al cap de pocs mesos de crear-la

L’obra s’ha instal·lat en una antiga nau feta servir anteriorment per a la fabricació de dovelles, transformada per a l’ocasió. Amb un espai de 2.000 m2, més de 100 m de llarg per 20 d’ample i 18 d’alt, el públic hi accedeix per una rampa de 40 metres. El rep una atmosfera fosca, de garatge, i el primer que veu són dos elevadors que transiten buits entre el terra (foscor) fins al sostre (llum). Quan s’alça la vista, la sorpresa. Els espectadors, al caminar amb la vista enlaire, poden veure vint-i-dos figures humanes a l’espai intermedi, dins de patis interiors entre columnes, finestres, portes, persianes i aparells d’aire condicionat. Fins i tot poden permetre’s un petit joc: buscar l’escena més amagada. Una pista: han d’arribar darrere del segon ascensor.

Així, Planta obria ahir en gran, amb una obra mestra d’un artista de prestigi internacional. De fet, la presidenta de Sorigué, Ana Vallés, es va confessar “emocionada”. No en va, després d’anys de treball, Planta es presenta en societat amb una obra “que és art, arquitectura, paisatge humà i urbà i també coneixement. Tot té una gran sinergia de valors amb nosaltres”. Ara treballaran en els sites específics de William Kentridge, la inauguració dels quals està prevista per a començaments d’any, i Bill Viola. Paral·lelament, ultimen el nou edifici de Planta que acollirà el fons de la Fundació Sorigué i noves peces, com les que estan creant Wim Wenders i Chiharu Shiota, aquesta última amb un túnel de 7 metres.

“Commogut al veure la nova vida de ‘Double Bind”

El primer comissari de Double Bind a la Sala de Turbines de la Tate de Londres, James Lingwood, es va mostrar ahir “increïblement commogut” al comprovar la “nova vida” de la instal·lació escultòrica. Segons la seua opinió, a diferència del que passava a la galeria anglesa, “el que és excepcional aquí és que és un edifici per a l’obra i no a l’inrevés”. Respecte a Planta, el va qualificar d’“un projecte fascinant”.

Comparteix

També t'interessarà