Buscant donants joves

SEGREcom
Publicat: 
29-12-2015
Actualitzat: 29-12-2015 10:08
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Buscant donants joves

Un petit gest pot canviar la vida d’una persona, fins i tot salvar-la. Aquest és el missatge de la tercera Marató de Donants de Sang de Catalunya 2.0, a la qual s’ha sumat Lleida i que se celebrarà del 15 al 22 de gener amb l’objectiu d’incrementar les reserves després de la baixa que es produeix habitualment durant les festes nadalenques. A més, la campanya també intenta en aquesta ocasió captar els joves i motivar la donació com un gest altruista quotidià i de manera continuada, més enllà de les necessitats extraordinàries en cas de produir-se una tragèdia.

El director del Banc de Sang i de Teixits de Lleida, Juan Manuel Sánchez, va explicar ahir que durant les festes hi ha menys mobilització de donants, així com de campanyes de captació, per la qual cosa es produeix una baixada de les reserves que pot arribar al 20%. Tanmateix, Sánchez va destacar que el Banc de Sang de Lleida registra una situació normal, amb l’habitual escassetat de donants dels tipus d’A i O positius.

La campanya espera aconseguir entre 450 i 500 donacions a Lleida durant aquella setmana i unes 7.000 a tot Catalunya. Durant la presentació, el tinent d’alcalde Xavier Rodamilans va indicar que nou de cada deu persones necessitaran sang en un algun moment de la seua vida, però solament un 5% són donants. Per animar els joves, la Marató posarà l’accent en els receptors de sang, que s’incorporaran a l’equip d’ambaixadors per explicar la seua experiència. Les xarxes socials, una vegada més, jugaran un paper crucial per difondre el missatge. Marc Farran és un d’aquests ambaixadors que, a més de ser donant, anima la gent a ser-ho a través de Twitter, Facebook o Instagram. El lema de la tercera edició és "La sort de donar sang", posant en relleu que de manera ràpida i segura podem regalar vida a altres.

Carla Pijuan sap com d’important són els donants de sang perquè ells, diu, li van salvar la vida. Aquesta jove lleidatana de 22 anys ha estat lluitant quatre anys contra un càncer i aportarà la seua experiència vital com a ambaixadora de la nova campanya per animar la població a ser donants. "Als 18 anys em van diagnosticar un limfoma de Hodgkin i em van sotmetre a quimioteràpia", va explicar ahir SEGRE. El tractament deixava Carla molt debilitada, per la qual cosa va necessitar sotmetre’s a transfusions de sang de forma contínua. "Després em vaig sotmetre a un trasplantament de cèl·lules mare, del qual la meua mare va ser donant, i vaig tornar a necessitar sang per recuperar-me", va afirmar. I Carla ho té clar. "La donació és tornar a començar. Una segona oportunitat perquè sense la sang que vaig rebre potser no seria aquí ara i els estic molt agraïda."

Acampanyada pels seus pares, que es mostren molt orgullosos de l’esperit de superació de la seua filla, Carla anima la població, i sobretot els joves com ella, a dedicar un petit gest de la seua vida per salvar-ne d’altres. "Jo també volia fer-ho quan vaig complir els 18, però em van diagnosticar el càncer i no vaig poder", va lamentar. I llança un missatge esperançador: "Amb un gest molt petit pots ajudar moltes persones i han de pensar els que poden salvar i les persones que, com jo, gràcies a aquesta donació poden continuar vivint."

El director del Banc de Sang i Teixits de Lleida, Juan Manuel Sánchez, va recordar que els hospitals necessiten sang per poder operar i afrontar intervencions quirúrgiques, així com les persones amb malalties oncològiques, de la sang i amb hemorràgies digestives.

Comparteix

També t'interessarà