Carolina Pallás: "La revolució contra el glaucoma està arribant"

LLEIDACOM/ Griselda Mas
Publicat: 
12-03-2018
Actualitzat: 19-04-2018 9:55
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Carolina Pallás: "La revolució contra el glaucoma està arribant"

El glaucoma és una neuropatia òptica degenerativa causada per la pèrdua de cèl·lules que es troben a la retina, provocant la disminució progressiva de la visió. La pèrdua de visió comença pels laterals del nostre camp visual i si no es detecta a temps i es tracta, arriba al centre de la visió fins afectar la nostra agudesa visual.

Aquesta malaltia afecta un milió d'espanyols i molts d'ells no ho saben. Per aquest motiu se celebra la Setmana Mundial del Glaucoma, tenint el dilluns 12 el seu Dia Mundial. Des del centre ILO Oftalmologia de Lleida hem parlat amb la Dra. Carolina Pallàs, especialitzada en aquesta neuropatia òptica i responsable de la iniciativa que prepara el centre durant la Setmana Mundial del Glaucoma. La Carolina ens ha deixat una cosa molt clara: és necessari fer-se revisions a l'oftalmòleg i en cas de tenir glaucoma, poder agafar-ho a temps per frenar-lo.

  • Com sorgeix el glaucoma?

Els glaucomes normalment es produeixen per pressions oculars altes (no te rés a veure amb la pressió arterial del cos) però no tota la gent que té la pressió ocular alta té glaucoma. Hi ha algunes persones que poden tenir glaucoma i tenir el nervi ocular danyat però tenen la pressió ocular normal o inclús baixa. Podem dir que hi ha glaucomes de pressió alta, normal o baixa. 

  • Quins factors contribueixen al desenvolupament de glaucoma?

El factor de risc principal és tenir una pressió ocular inadequada, principalment alta. Però també hi ha altres factors que ens predisposen a partir aquesta malaltia. El més important és l’edat: a més edat, més risc de glaucoma hi ha. Tot i que existeixen casos de nadons que al mes de néixer ja tenen glaucoma, o joves de 15 anys, o als 35 o 40 anys, el més normal és tenir glaucoma a partir dels 60. Un altre factor a tenir en compte és si tens el pare o la mare o algun germà o germana (familiars de primer ordre) que pateixen glaucoma o hipertensió ocular el teu risc es multiplica per 5. També hi ha condicions anatòmiques propies de l’ull, com les miopies altes (més de 6 dioptries) o hipermetropies altes (més de 3 dioptries) o tenir un angle iridocorneal estret amb risc de tancar-se o tancat. Gent que ha tingut un traumatisme ocular a conseqüència d’un accident o un cop fort, ja sigui recent o fa 20 anys, o ha tingut moltes cirurgies als ulls provocarà que amb els anys pugui haver una pujada de la pressió ocular.

Els corticoides també són molt importants. Ja siguin inhalats (asmàtics), infiltrats o aplicats de moltes formes, els corticoides sota prescripció mèdica i fent un ús controlat no hi ha problema, ja que el metge en farà seguiment. Ara bé, la problemàtica arriba quan la gent els utilitza per ús propi, automedicant-se. Aquest tipus de medicaments poden provocar una pujada de la pressió ocular sense que et donguis compte. Un altre tipus de fàrmacs que s’han de tenir en compte són els ansiolítics, els antidepressius, alguns antipsicòtics o els medicaments que es donen per a la grip, ja que alguns d’aquests fàrmacs poden contribuir a que l’angle iridocorneal es tanqui i acabi desenvolupant-se glaucoma. Moltes dones que es queden embaraçades i tenen glaucoma no són conscients que algunes de les gotes que s’apliquen per tractar l’enfermetat poden interaccionar amb el seu embaràs i el fetus.

Les races també són molt importants. Les persones d’origen xinès tenen més risc de patir glaucoma per angle tancat, i els japonesos de patir glaucoma de pressió normal i glaucoma miòptic, ja que són molt miopes. El nervi òptic de la raça negra és molt més susceptible de glaucoma inclús a xifres de pressió que per altres races serien normals. A més, aquesta raça cicatritza de manera molt forta i precoçment, cosa que no ajuda massa en les intervencions de glaucoma. 

  • Com afecta a la vida diària?

A Espanya hi ha, més o menys, un milió d'espanyols amb glaucoma. El 50% dels espanyols que tenen glaucoma no ho saben. En el dia a dia s'han de tenir en compte dos coses: el glaucoma multiplica per 4 el risc de caigudes. tot i que pot ser per molts motius, si no t'has revisat de glaucoma pot ser la causa de les caigudes. També hi ha gent que té glaucoma (no ho sap) i condueix: un taxista pot tenir glaucoma, el conductor de l'autobús escolar també, o el teu avi, que agafa el cotxe per portar els teus fills a l'escola pot tenir glaucoma i pot ser un perill per a tothom. Això sí, depenent del grau de glaucoma es pot conduir pero s'haurà de tenir una cura especial. 

  • Existeix alguna cura?

El glaucoma és la primera causa de ceguera irreversible, és a dir, la visió que s'ha perdut en el moment del diagnòstic no es pot recuperar, només es pot frenar per tal que no vagi a més. Per tant, el glaucoma no té cura però sí tractament, que serveix per frenar la malaltia i perquè la visió que tens puguis mantenir-la. El tractament és individualitzat: hi ha tants glaucomes com pacients. Depenent del tipus de glaucoma que tinguis, existeixen tres tractaments: les gotes per baixar la pressió, làser per baixar també la pressió o obrir l'angle iridocorneal, i la cirurgia.

  • Cap a on es dirigeixen els avenços mèdics? 

En glaucoma s'està investigant molt, és fantàstic. Alguns dels avenços mèdics se centren en la cirurgia invasiva, és a dir, un tipus d'operació menys agressiva que les cirurgies tradicionals i que s'ha de saber seleccionar molt bé els pacients que se sotmetran aquest tipus d'operació. En l'àmbit genètic també s'està investigant, ja que el glaucoma té una base genètica molt important.

Un altre aspecte revolucionari en el qual s'està treballant també és la neuroprotecció, és a dir, s'està investigant aquelles cèl·lules que estan sanes en un pacient amb glaucoma no es danyin, i les que estan danyades però encara funcionen bé que es puguin recuperar. Un pas més endavant seria la regeneració d'aquelles cèl·lules que estan mortes pugui reviure.

Últimament els avenços són brutals. Han d'arribar moltes coses, encara que sempre n'hi ha per a millorar, com en els tractaments. Fa 20 anys hi havia poquíssimes gotes per tractar la pressió ocular i ara n'hi ha milers.

  • Quina iniciativa heu preparat des de ILO Oftalmologia per la Setmana Mundial del Glaucoma?

Des d'ILO organitzem revisions periòdiques i gratuïtes per explicar la importància del diagnòstic precoç, els factors de risc, els tractaments que hi ha, entre altres, del glaucoma. Mirarem l'agudesa visual, prendrem la pressió ocular i mirarem el fons de l'ull per saber l'estat del nervi òptic. Les revisions seran dilluns 12 a la tarda amb la Dra. Xesca Mayoral, el dimecres 14 amb mi i el divendres 16 al matí amb la Dra. Carolina Ribas. 

El més important en glaucoma és la detecció precoç. Volem conscienciar a la població que com més aviat es facin una revisió a l'oftalmòleg, millor. Per molt que la persona estigui sana, s'hauria de fer revisions a l'oftalmòleg a partir dels 40 anys, sent necessari a partir dels 60.

Comparteix

També t'interessarà