Actualitat

Més notícies »

Convertir-se en 'sense sostre': “És duríssim veure’t al carrer”

R.RÍOS
24-11-2017

Josep Maria Sánchez es va trobar, d’un dia per l’altre, sense res. “És duríssim veure’t de sobte sense ingressos i al carrer”, explica aquest lleidatà de 65 anys. Ell és una de les persones sense llar que la Fundació Arrels-Sant Ignasi ha ajudat en els últims anys a tirar endavant. “Em vaig divorciar i la relació amb la família es va trencar. Treballava com a autònom i l’empresa va haver de tancar, així que em vaig quedar sense res, absolutament sense res”, recorda aquest home. I segueix sense ingressos perquè, a pesar que acaba de complir els 65 anys, encara ha d’esperar un temps per poder cobrar una jubilació. Però, en aquest dur procés, en el qual, a més, ha hagut de passar per una malaltia i una operació de cor, no li ha faltat la companyia. “Vaig tenir la sort de trobar-me amb Arrels, perquè va ser llavors que vaig començar a estar millor. M’han fet oblidar el dur de la situació i m’han ajudat a reprendre la meua vida”, assegura Josep Maria.

De la mateixa forma que ell, Arrels ha atès en el que va d’any 649 persones que no tenen una llar digna, és a dir, que resideixen en cases okupades, en pisos sobreocupats o sense un lloc fix. D’aquestes, 44 són persones sense sostre. “Cada vegada són més i representen un percentatge més alt”, va alertar Natàlia Méndez, directora d’Arrels. I és que, actualment, les persones sense llar que arriben a l’entitat ja representen un 55% del total dels usuaris atesos (dels quals 855 persones no tenen cap ingrés), quan l’any passat suposaven el 49%. “Ens venen que la crisi s’ha acabat, però no és així. Aquest increment l’atribuïm al fet que l’entorn social d’aquestes persones, familiars o amics, ja no pot seguir ajudant-les”, assegura Méndez.

Un centenar de persones en el flashmob d'Arrels

Per visibilitzar aquest col·lectiu, Arrels va organitzar ahir, com a primer acte de la 25a edició de la campanya de les persones sense llar, una flashmob amb un centenar de persones, entre voluntaris i usuaris de l’entitat, estudiants i autoritats. L’alcalde, Àngel Ros, va assegurar que negocien amb entitats bancàries per posar en marxa la futura residència prevista per a aquestes persones.

El 13% de les persones amb feina està en risc de pobresa

El 13% dels treballadors està actualment en risc de pobresa malgrat percebre un salari, un percentatge tres punts superior al registrat abans de la crisi, segons va informar ahir TV3. I és que cada vegada són més les persones que, a pesar de tenir una feina, no poden cobrir amb el sou que cobren les necessitats més bàsiques i es veuen obligats a buscar ajuda en entitats socials. Bona part de la culpa d’això la tenen els contractes a temps parcial, en moltes ocasions, només de setmanes o, fins i tot, de dies. De fet, el 60% de les persones ocupades sense jornada completa estan així perquè només troben contractes parcials, un percentatge que s’ha duplicat en el transcurs dels últims anys.

Comparteix

També t'interessarà

Agenda

febrer

dl dt dc dj dv ds dg
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
 
 
 
 

Enquesta

Creus que s'hauria d'impedir el transfuguisme per llei?