Deu ajuntaments de Lleida perdran vint edils després de les eleccions locals

r. ramírez / x. s. / c. s.
Publicat: 
18-02-2015
Actualitzat: 18-02-2015 12:10
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Deu ajuntaments de Lleida perdran vint edils després de les eleccions locals

Deu ajuntaments de Lleida tindran menys regidors després de les eleccions municipals del maig. Es tracta de municipis la població dels quals ha descendit per sota dels llindars en els quals la llei electoral estableix consistoris més reduïts, amb dos edils menys. En total, aquestes localitats elegiran una vintena de representants locals menys que el 2011.

Segons dades de l'INE sobre padrons de finals de desembre, el descens de població obliga a reduir regidors a Arsèguel, Bassella, la Baronia de Rialb, Cabanabona, Castelldans, Fulleda, Les, Prats i Sansor, Sant Llorenç de Morunys i Verdú. Totes són localitats de menys de 2.000 veïns, mentre que la resta es quedarà igual. Cap no tindrà un consistori més gran que el que ja té després dels comicis. Tanmateix, aquesta situació no és definitiva. En alguns casos, pot variar amb nous empadronaments i baixes des del gener i fins al març, quan quedarà tancat el cens per a les eleccions.

Amb un sol veí per sobre o sota dels llindars que fixa la normativa n'hi ha prou perquè un ajuntament guanyi o perdi regidors. És el cas de la Vall de Boí, que preveu conservar els seus 9 regidors gràcies a naixements i nous veïns que han elevat la població per sobre dels mil habitants després de mesos per sota d'aquesta xifra. Sense aquestes altes al padró, el seu pròxim consistori tindria 7 membres. Per la seua part, Os de Balaguer va depassar els mil empadronats el 2014 (amb la qual cosa guanyaria dos edils) però, després d'algunes baixes, espera quedar-se amb els set actuals.

Quin efecte té perdre regidors? Fulleda espera passar de cinc a tres i l'alcalde, Jordi Arbós, va explicar que "no és el mateix repartir el treball entre cinc que entre tres". Arbós va recordar que són càrrecs no remunerats, cosa comuna a la majoria de pobles. L'alcalde de Bassella, Xavier Esteve, va afegir que el consistori quedarà "desequilibrat". "Ara tenim pràcticament un edil per a cada nucli", va explicar, encara que va destacar la col·laboració veïnal. El seu homòleg d'Arsèguel, Antoni Casanoves, va afirmar que "es continuaran prestant els serveis" i va precisar que "l'alcalde és qui realitza el major volum de treball". Més enllà del nombre de regidors, a alcaldes i veïns els preocupa més la pèrdua de població en si i la reducció que comporta en subvencions i accés a fons públics.

Comparteix

També t'interessarà