El jovent de la Llavor signa el contracte per viure en un habitatge a canvi de rehabilitar-lo

LLEIDA.COM
Publicat: 
13-01-2018
Actualitzat: 28-01-2018 10:00
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • El jovent de la Llavor signa el contracte per viure en un habitatge a canvi de rehabilitar-lo

El Miquel, l'Èlia, el Bernat, el Dídac, l'Eduard i la Carla ja han signat el contracte. Després de 8 mesos de negociacions i ajornaments, aquests joves d'entre 20 i 25 anys han formalitzat el projecte pioner a Lleida que van començar a imaginar des de la primavera passada per poder viure en un pis pagant-lo amb la seva feina.

I és que això és la masoveria urbana: accedir a l'habitatge d'una forma diferent. No poden afrontar els pagaments d'un lloguer "a l'ús" perquè no tenen uns ingressos fixos i, a més, volen plantejar alternatives i viure d'una altra manera. Per això, han estat perseverants. Ahir, després de buscar i negociar amb tres propietaris d'immobles en desús al centre històric de Lleida, van signar el contracte amb la propietària d'un situat a la plaça de la Sal. Tot i que inicialment volien que el pacte fos per uns cinc anys, finalment el contracte és de dos anys i mig. Els sis nois i noies es comprometen a rehabilitar l'edifici mentre hi visquin a canvi de no pagar lloguer. La propietària aconsegueix així que l'immoble no es deteriori més del que ja està.

En la documentació que ahir van fer oficial, consten amb detall totes les tasques que els membres del col·lectiu La Llavor hauran de fer a l'espai durant aquest temps. De tota manera, també hi ha la possibilitat que els llogaters puguin canviar. Això els permet flexibilitat ja que podria ser que algú marxés, però entressin altres persones que es comprometen amb el projecte. La clau està en què cal acceptar les condicions i quan acabi el contracte haver acabat amb les tasques concretades.

Aquest projecte de masoveria urbana és el primer que es materialitza a Lleida, però ja porta temps obrint-se pas a zones com l'àrea metropolitana de Barcelona. Des del col·lectiu La Llavor esperen que el seu cas serveixi com a experiència i plantejaments com el seu puguin anar multiplicant-se al territori.

Alternativa en l'accés a l'habitatge i també en la forma de viure

El plantejament de vida del jovent de la Llavor també planteja canvis al que habitualment s'entén com a pis compartit. I és que volen crear espais de convivència més amplis que permetin una vida més comunitària, amb una zona de biblioteca per a lectura i estudi, una altra compartida de menjador, a més dels espais de dormitori. També contemplen les dificultats de convivència com un repte, per això han plantejat fer assemblees en què es puguin posar sobre la taula les emocions de cadascú, els conflictes i les propostes per millorar el dia a dia.

Ara, han signat el contracte. La "llavor" està posada.

Comparteix

També t'interessarà