El Museu de Lleida, més ‘nacional’

J.B.
Publicat: 
04-03-2017
Actualitzat: 04-03-2017 11:50
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • El Museu de Lleida, més ‘nacional’

El conseller de Cultura, Santi Vila, va complir ahir un altre dels compromisos anunciats el setembre passat amb l’art i el patrimoni de Lleida: dipositar obres rellevants del Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC) al Museu de Lleida, en la línia de la nova categoria d’interès nacional de la pinacoteca lleidatana. Vila, acompanyat de l’alcalde, Àngel Ros; el president de la Diputació, Joan Reñé; la presidenta del consell del Segrià, María José Invernón, i el bisbe de Lleida, Salvador Giménez, va presidir la reunió anual del plenari del consorci del Museu i va presentar als mitjans de comunicació les sis peces promeses, cinc taules gòtiques i un calvari romànic, en el que se suposa que serà la primera tramesa d’obres del MNAC d’acord amb “la predisposició total i absoluta de la conselleria a seguir col·laborant amb més cessions i dipòsits d’art”.

Així, els visitants del Museu de Lleida ja poden disfrutar d’unes obres que, a més, són originàries de l’antiga diòcesi lleidatana. Es tracta de cinc taules gòtiques, de finals del segle XV, procedents del retaule major de l’antiga església de Sant Joan de Lleida, edifici del qual actualment només poden veure’s algunes de les restes conservades sota la plaça del mateix nom. De fet, aquest retaule, obra de Pere Garcia de Benavarri, no va tenir millor sort. La majoria de les seues taules es troben en parador desconegut, tret d’una que es conserva en un museu de Boston, una altra que forma part de l’exposició permanent del MNAC i les cinc que ara han tornat a Lleida. A més, el dipòsit del museu barceloní es va completar amb una altra peça excepcional: un calvari romànic de finals del segle XII i principis del XIII, d’un metre i mig d’alçada, de fusta policromada, que podria ser originari de Tragó de Noguera, encara que estudis actuals també apunten a la Val d’Aran.

El director del Museu de Lleida, Josep Giralt, va valorar l’“aposta estratègica del MNAC pels museus territorials de Catalunya” i va destacar “l’augment de valor històric i artístic del romànic del Museu i, sobretot, del gòtic, que ens situa amb un dels conjunts d’aquesta època més rellevants de tots els museus catalans”.

Comparteix

També t'interessarà