El porc baixa dos cèntims més tot i esquivar l'efecte del veto rus

SEGREcom
Publicat: 
31-08-2014
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • El porc baixa dos cèntims més tot i esquivar l'efecte del veto rus

La llotja de Mercolleida va acordar dijous un descens de 0,020 cèntims en la cotització del quilo de la carn de porc, la més pronunciada de les últimes setmanes, deixant el preu en 1,380 euros per quilo. La llotja lleidatana mantenia d'aquesta manera la tendència a la baixa dels preus, iniciada el mes de juliol passat, una mica més aviat de l'habitual. Segons fonts del sector consultades per SEGRE, el descens de preus és "habitual" a partir de la segona quinzena d'agost, però aquest any s'ha avançat a causa del gran diferencial que hi havia entre la carn de porc produïda a Espanya i la de la resta de països europeus, que va assolir els 20 cèntims de diferència. A aquestes altures de l'any, segons les mateixes fonts, la carn espanyola sempre és la més cotitzada, però la diferència amb els competidors europeus no passa dels 7 o 8 cèntims d'euro.

El descens de preus, tanmateix, continua sense estar directament relacionat amb el veto de Rússia a l'entrada de productes agroalimentaris europeus, ja que la carn de porc europea fa més d'un any que té les fronteres russes tancades arran de casos de pesta porcina a Europa de l'Est. De tota manera, el conflicte polític entre Rússia i Occident sí que té efectes col·laterals sobre la cotització del porcí, segons van explicar les mateixes fonts, ja que Moscou ha tallat definitivament les importacions de carn europea que fins ara arribaven al mercat rus per via de tercers països, per la qual cosa els exportadors europeus que fins ara continuaven explotant aquests canals han hagut de derivar les seues produccions al mercat europeu, elevant l'oferta i, per tant, empenyent a la baixa els preus.

Així mateix, la negativa de Rússia a comprar carn europea també provoca un "efecte de vasos comunicants" que acaba influint en els preus, ja que Moscou es proveeix ara de mercats llatinoamericans com ara el Brasil, en els quals les cotitzacions van a l'alça, i obliguen els productors europeus a rebaixar preus per no perdre competitivitat. Tanmateix, aquests efectes col·laterals tenen un abast limitat a Espanya, on les exportacions a Àsia ja fa anys que es consoliden i fan que els preus fins i tot arribin a cotitzacions rècord.

Segons les mateixes fonts consultades, els productors espanyols han fet en aquest sentit "una feina molt millor que la dels seus competidors europeus", i el resultat és que la pèrdua de competitivitat és molt inferior.

Comparteix

També t'interessarà