El PSC, dividit a Lleida davant l'aplicació del 155

LLEIDACOM
Publicat: 
23-10-2017
Actualitzat: 23-10-2017 13:47
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • El PSC, dividit a Lleida davant l'aplicació del 155

Els alcaldes del PSC a les comarques de Lleida no tenen una postura unànime davant l'aplicació de l'article 155 de la Constitució que el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha anunciat i a la qual el PSOE dóna suport.

El més contundent en contra de l'aplicació d'aquest article és l'alcalde de Torres de Segre, Josep Ramon Branzuela, que no descarta cap tipus de decisió si finalment el PSC dóna suport a la intervenció de la Generalitat per part del govern espanyol. "Si es dóna ple suport a aquesta mesura, des de l'ajuntament de Torres de Segre ens desmarcarem", afirma Branzuela que assegura que aquest desacord amb la direcció ja ve de fa setmanes. De fet, aquest consistori del Baix Segrià és un dels que va cedir locals per a la celebració del Referèndum de l'1 d'octubre. Preguntat per si s'està plantejant deixar el partit, Branzuela respon que pensa "en totes les possibilitats", però vol esperar fins divendres per prendre una decisió, ja que considera que aquests dies poden passar moltes coses. Considera que el PSC ha de marcar diferències amb el PSOE en aquest sentit, tot i que aquest alcalde també entén les raons que han portat fins aquí, però creu que el Partit dels Socialistes de Catalunya no pot "permetre que s'intervingui l'autonomia de Catalunya".

L'alcalde de Torres de Segre assegura que no és l'únic socialista que pensa això. De fet, Josep Maria Dalmau, batlle de Torre de Cabdella, també es posiciona "bastant en desacord" amb el suport que dóna el PSOE a l'aplicació del 155, tot i que es mostra prudent i vol esperar aquesta setmana a prendre decisions sobre aquesta postura. El dia 1 d'octubre, aquest consistori també es va posar a disposició de l'organització del Referèndum per oferir locals. Dalmau subratlla que el diàleg és la via per resoldre la situació: "Però si cap de les dues parts es vol trobar, malament". 

Els alcaldes d'Arbeca i de Salàs de Pallars, que no militen al PSC però governen sota la marca blanca d'aquest partit amb candidatures independents, tampoc es posicionen a favor de la intervenció de l'estat en l'autonomia de Catalunya. De fet, Joan Simó, alcalde d'Arbeca, anuncia que dimecres celebraran un ple extraordinari en què aprovaran la moció presentada per l'AMI en contra de l'article 155. A Salàs de Pallars no tenen sobre la taula cap moció ni cap manifest per posicionar-se en contra, però el seu alcalde, Francesc Borrell, subratlla que no està a favor que s'apliqui l'article 155 de la Constitució. "No sé quina és la solució", afegeix, "però cal assentar-se i parlar".

Qui ho té molt clar és l'alcalde de Les, Emili Medan, que governa aquest poble sota la candidatura d'Unitat d'Aran, associada al PSC. "Si aquest fos el PSC històric del Raventós, el que faria és trencar amb el PSOE. Això és un cop d'Estat a Catalunya i no val posar-se de perfil o amagar-se", diu Medan. Aquest alcalde felicita Parlón pel seu gest de deixar l'executiva del PSC i demana a Paco Boya, membre de l'executiva del PSC en representació d'Unitat d'Aran, que trenqui amb els socialistes catalans si finalment s'acaba donant suport a l'aplicació d'arquest article. Medan adverteix que això també acabarà afectant a l'autonomia aranesa i pensa que "cal ser capaços de defensar les pròpies institucions".

A l'altre costat se situa l'alcalde de Gimenells i el Pla de la Font, Dante Pérez, que es mostra "totalment d'acord" amb les mesures anunciades per Rajoy dissabte. "El Parlament va violentar la Constitució, el reglament del mateix Parlament el passat 6 i 7 de setembre. Considero pertinent el 155", diu Pérez. A més, davant les veus discordants d'alguns alcaldes com el de Terrassa o la de Santa Coloma de Gramenet, el batlle de Gimenells i el Pla de la Font insisteix que són només a títol personal, ja que la postura del partit està molt clara. A més, Pérez recorda que Núria Parlón va perdre unes primàries contra Miquel Iceta, "que és qui dirigeix ara el partit i ho ha deixat molt clar".

Kleber Esteve, l'alcalde d'Alfarràs no és tant contundent, però es mostra partidari de la postura oficial del partit. "Hem d'esgotar línies de negociació fins al final, però si arribem a divendres i no hi ha manera, cal aplicar la legalitat", diu Esteve. Assenyala que els enrocaments tant de Rajoy com de Puigdemont no estan permetent una sortida dialogada i que el que preval és la legalitat institucional que hi ha ara mateix.

També confia en què pugui haver canvis al llarg d'aquesta setmana l'alcalde de Vielha, Joan Antoni Serrano, que considera un error posicionar-se abans que arribi divendres, "perquè segur que alguna cosa passarà", diu. Insisteix que com a alcalde ha d'intentar mantenir la tranquil·litat a la població i que cal deixar el temps necessari per a que puguin canviar coses en els propers dies.

Per la seva part, l'alcalde de Lleida, Àngel Ros, que avui assisteix a l'executiva del PSC a Barcelona, es posiciona en la línia del partit de demanar a Puigdemont la convocatòria d'eleccions per evitar l'aplicació de l'article 155 de la Constitució. En una piulada a twitter, Ros diu que la millor manera de respectar institucions d'autogovern és donar veu als ciutadans". L'alcalde de la ciutat més important de les 16 que governa el PSC a la província de Lleida no comparteix la decisió de Núria Parlón, tot i que desitja "que José Montilla no hagi de votar al Senat l'aplicació del 155".

Comparteix

També t'interessarà