El reciclatge es multiplica amb el porta a porta

SEGREcom
Publicat: 
14-02-2016
Actualitzat: 15-02-2016 10:32
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • El reciclatge es multiplica amb el porta a porta

La recollida de residus porta a porta s’està imposant com el millor sistema per potenciar el reciclatge i així ho confirmen les dades oficials de l’Agència de Residus de Catalunya (ARC), que indiquen que el 2014 els veïns dels vuit municipis lleidatans amb aquest model implantat (Artesa de Lleida, Castellserà, Cervera, Guissona, Sant Guim de Freixenet, Sant Llorenç de Morunys, Torà i Verdú), van reciclar una mitjana de 201,41 quilos per persona i any, davant de 124,65 quilos de mitjana que es van reciclar a les altres 223 localitats de Lleida, on la recollida es duu a terme amb contenidors. La mitjana catalana està en 186,2 quilos per veí i any. Aquestes últimes dades encara inclouen els números de la recollida de residus del Pallars Sobirà, que el març de l’any passat va posar en marxa el porta a porta en totes les poblacions de la comarca tret de Baix Pallars (vegeu el desglossament lateral).

Les mateixes xifres, a més, mostren la diferència en la quantitat de residus que es porten a l’abocador amb un i altre sistema: 146 quilos per habitant amb el porta a porta i 295 amb el sistema tradicional.

Aquest desequilibri es notarà a mitjà termini a la butxaca dels ciutadans, ja que l’ARC ja ha anunciat que anirà incrementant el cànon de residus (la taxa a pagar per entrar rebutjos a l’abocador) fins a arribar als 50 euros per tona el 2020, més del doble del preu actual, 19 euros. Així ho va subratllar aquesta setmana Patricia Martín Gascón, membre de la comissió tècnica de l’Associació de Municipis Catalans per a la Recollida Porta a Porta, que va explicar que la diferència de costos entre els dos sistemes és gairebé zero actualment. "La recollida és més cara amb el porta a porta, però s’estalvia en gestió i tractament, ja que es porta menys residu a l’abocador i cal pagar menys pel cànon. A més, el porta a porta genera més ingressos per reciclatge de materials", va recordar. La conclusió, va dir, és que "es penalitzarà tots els sistemes que no minimitzin la fracció de residus que ha de portar a l’abocador".

Martín assegura que la mitjana catalana de la taxa de reciclatge amb la recollida de contenidors arriba al 38%, mentre que amb el porta a porta ascendeix al 60 o el 70%. "Amb el pagament per generació es pot arribar a reciclar el 80% dels residus que es generen", va subratllar.

Paral·lelament, la Generalitat ha iniciat els estudis per implantar un gravamen per combatre l’estancament que el reciclatge ha registrat a Catalunya en els últims anys, de manera que pagarien menys els ciutadans que separessin millor els residus a casa.

El nivell de reciclatge a Lleida fa diversos anys que està estancat en el 31%. La UE, en canvi, obliga que el 2020 la taxa assoleixi almenys el 50%. "Un dels grans avantatges del porta a porta és que, ara per ara, és l’únic sistema que garanteix que complirem amb el que marca Europa", diu Martín.

Comparteix

També t'interessarà