El sector de la fruita tem que el Brexit encarirà l'exportació

REDACCIÓ
Publicat: 
13-12-2017
Actualitzat: 13-12-2017 10:51
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • El sector de la fruita tem que el Brexit encarirà l'exportació

La Federació Espanyola d’Associacions de Productors Exportadors de Fruites, Hortalisses, Flors i Plantes vives (Fepex), de la qual forma part Afrucat, està preocupada pel possible impacte negatiu del Brexit en aspectes com els controls duaners i fitosanitaris que poden incidir en els costos logístics i la qualitat de servei als clients. Fepex ha fet aquesta valoració després de l’acord assolit sobre la primera fase de la desconnexió del Regne Unit de la UE, les directrius del qual han de ser aprovades entre demà dijous i divendres a Brussel·les.

Davant d’aquest escenari, defensa que s’impulsi el desenvolupament digital en tots els controls per evitar que es converteixin en un “obstacle administratiu” per al trànsit al mercat del Regne Unit.

El mercat britànic és, després d’Alemanya i França, la tercera destinació de les exportacions hortofructícoles espanyoles amb un 12,3% del total del volum de les trameses. En el primer semestre del 2017, els britànics van comprar 500.997 tones d’hortalisses espanyoles, un 4% menys que en el mateix període del 2016, entre les quals destaquen coliflor, bròcoli, tomata i enciam. En fruites, l’exportació fins al juny va pujar un 3% al situar-se en 348.463 tones, sobretot per les sortides de cítrics, síndria i maduixa.

Per la seua part, els productes que més exporta Lleida a la Gran Bretanya són oli, seguit de la fruita i en tercer lloc les carns. Només l’any passat, les vendes de fruites i hortalisses lleidatanes al Regne Unit van suposar 28,5 milions d’euros, segons fonts del ministeri de Comerç. A la inversa, les importacions angleses totals li van costar a Lleida 24,13 milions.

Asaja critica que Espanya compri gas a Rússia mentre el sector fructícola està vetat en aquest país

En un altre ordre de coses, el president d’Asaja Lleida, Pere Roqué, va participar ahir en una nova reunió del grup de treball que elabora el pla estratègic per al sector de la fruita dolça que va tenir lloc al ministeri d’Agricultura, a Madrid. En l’esmentada reunió va expressar la seua “perplexitat” davant de la notícia de la comercialització de gas liquat a Espanya procedent de Rússia per part d’una empresa espanyola, “mentre que els productes agrícoles continuen vetats en aquest mercat des del 2014”. Roqué va exigir que les autoritats pertinents treballin per desbloquejar aquesta situació que perjudica greument el sector. “Està clar que quan interessen les relacions amb aquest país són fluides i que els intercanvis comercials són perfectament viables.”

Comparteix

També t'interessarà