Els raiers tornen a l'Ebre

SEGREcom
Publicat: 
02-09-2014
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Els raiers tornen a l'Ebre

Feia 21 anys que cap raier solcava les aigües del riu Ebre. Fins dissabte passat, quan 18 raiers de l'Associació Cultural dels Raiers de la Noguera Pallaresa, amb seu a la Pobla de Segur, van tornar l'activitat a les aigües de l'Ebre amb una baixada des de Garcia fins a Ginestar. L'esdeveniment es va celebrar amb motiu de la Festa del Riu de Móra d'Ebre, un dels actes més emblemàtics de la seua festa major. Els raiers de la Pobla van ser convidats pels organitzadors de la festa, que aquest any va voler reviure aquest antic ofici que durant anys va baixar la fusta des del Pirineu fins al sud de Catalunya.

"Va ser una jornada molt bonica", va afirmar el president dels raiers, Eduard Bastús. "Per a nosaltres és molt diferent navegar per un riu tan ample com l'Ebre, amb menys corrent que la Noguera Pallaresa i, per tant, més lentament", va afegir. Això els va permetre navegar amb raismés grans, de fins a cinc trams i vint metres de llarg, quan a la Pobla solen ser de tres trams.

La logística per participar en la festa va passar per transportar la fusta amb un camió, gràcies a la col·laboració de l'ajuntament de la Pobla. "Acabem de lligar els trams a Móra d'Ebre per poder navegar", va concloure Bastús.

Els raiers van oferir una exhibició d'aquest antic ofici consistent en el transport fluvial de la fusta des dels rius des del Pirineu fins a Tortosa, Amposta o inclús fins al Delta.

A començaments del passat mes de juliol, la Pobla de Segur va acollir la 36 edició de la festa dels raiers, que aquest 2014 va congregar més de 6.000 persones en una de les edicions més multitudinàries dels últims anys. Per la seua part, els raiers de Coll de Nargó també van commemorar aquest antic ofici a mitjans de l'agost passat. En aquest cas, la festa va celebrar el seu 25 aniversari.

logística

Els raiers de la Pobla van baixar la fusta amb un camió fins a Móra d'Ebre, on van lligar els rais

Comparteix

També t'interessarà