Els sindicats atribueixen la pujada de la sinistralitat al treball precari

ISMAEL CHIVA
Publicat: 
25-04-2018
Actualitzat: 25-04-2018 9:56
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Els sindicats atribueixen la pujada de la sinistralitat al treball precari

CCOO i UGT van atribuir ahir l’augment de la sinistralitat laboral a l’extensió de l’ocupació precària, en sengles actes amb motiu del Dia de Salut en el Treball, que es commemora el 28 d’abril. En aquest sentit, el responsable de seguretat laboral de CCOO a Catalunya, Francesc Montoro, durant una concentració amb cinquanta delegats sindicals de Ponent que va tenir lloc ahir a Lleida, va posar èmfasi en el fet que “en el cas dels treballadors eventuals, pràcticament s’ha doblat la ràtio d’afectació dels sinistres” perquè existeix “un fil conductor entre emmalaltir i accidentar-se amb més facilitat i l’ocupació precària”.

En termes generals, les comarques lleidatanes van registrar 5.682 accidents de treball el 2017, un 5,06% més que l’any anterior. D’aquests, 5.629 van ser de caràcter lleu i la xifra de mortals es va mantenir en dotze, com el 2016, i Montoro va insistir que “no és una bona dada perquè si es vol atacar amb serietat la prevenció de riscos laborals, s’han d’atallar els sinistres lleus per impedir els greus i, en definitiva, evitar la mort de persones al seu lloc de treball”. En aquest sentit, la secretària general de CCOO a Ponent, Cristina Rodríguez, va subratllar la importància de la tasca dels delegats als centres de treball per “buscar les mesures que siguin necessàries per posar fi als accidents” i va reiterar que “acabar amb la precarietat i fomentar l’ocupació de qualitat” és fonamental per revertir la tendència a l’alça de la sinistralitat laboral a Ponent. D’altra banda, Montoro va rebutjar de ple els “passos del Govern del PP”, que “cada vegada confereix més atribucions a les mútues” perquè aquestes entitats proven de “camuflar” les malalties professionals com a contigències comunes per derivar-les al servei públic de salut.

Per la seua part, la secretària de política sindical de la Unió General de Treballadors a Catalunya, Núria Gilgado, va criticar la falta de “cultura preventiva” a les empreses. Gilgado va dir que “els empresaris i empresàries l’entenen com un cost i no com una inversió” i va posar el focus en l’increment d’un 32,56% dels sinistres in itinere entre el 2013 i el 2017 a Catalunya, fins a assolir els 18.548 durant l’any passat.

Comparteix

També t'interessarà