Enric Ticó: “Compartir els vehicles serà un element bàsic de la mobilitat en el futur”

R. RAMÍREZ
Publicat: 
08-02-2018
Actualitzat: 08-02-2018 11:00
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Enric Ticó: “Compartir els vehicles serà un element bàsic de la mobilitat en el futur”
  • Enric Ticó: “Compartir els vehicles serà un element bàsic de la mobilitat en el futur”

El president de Ferrocarrils de la Generalitat (FGC), Enric Ticó, creu que cada vegada menys persones seran propietàries de vehicles i que s’imposarà la “mobilitat com a servei” mitjançant l’ús de mitjans de transport compartits, des de trens i automòbils fins a motos i bicicletes. Durant la seua conferència ahir en el cicle Diàlegs al Roser, que organitza el grup SEGRE per commemorar el seu 35 aniversari, va valorar que “compartir serà un element bàsic en la mobilitat del futur” i que canvis en els hàbits dels viatgers condicionaran des de projectes per a infraestructures fins a la planificació urbanística de ciutats i pobles, cosa que inclou segons el seu parer les comarques lleidatanes.

“Els hàbits de mobilitat d’aquí a deu anys no seran els mateixos que ara”, va valorar. En aquest sentit, va assenyalar que els joves valoren menys que la generació dels seus pares la propietat d’un vehicle. “Només un dels meus tres fills té carnet i cap té cotxe”, va apuntar a tall d’exemple. El president de FGC ho va atribuir a una major sensibilitat mediambiental i, sobretot, al fet que la mobilitat “tendeix a concebre’s com un servei, no com ser amo” d’un mitjà de transport. Així mateix, es va mostrar convençut que el teletreball reduirà els trasllats.

Davant la construcció de grans infraestructures sense retorn econòmic, el president de FGC va defensar la necessitat de “xarxes de transport intermodals”, amb trens com a eixos vertebradors en combinació amb autocars, cotxes compartits, motos i bicicletes. “On n’hi ha prou amb un tramvia no cal un tren; on un autocar és suficient, no és necessari un tramvia”, va argumentar. En el cas de FGC, va explicar, busquen facilitar l’accés a les estacions en vehicles particulars mitjançant àrees de parada i estacionament; tanquen acords amb empreses per establir línies de busos; i les operen per si mateixos allà on cap firma no presta aquest servei.

Per la seua part, el director executiu de SEGRE, Juan Cal, va defensar la necessitat d’una xarxa de rodalies per a les comarques lleidatanes.

Comparteix

També t'interessarà