Exposen una talla amagada des del 1950

r. banyeres
Publicat: 
04-02-2016
Actualitzat: 04-02-2016 11:15
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Exposen una talla amagada des del 1950

L’església de Sant Miquel de Conques, nucli agregat al municipi d’Isona, acollirà a partir de demà, de forma definitiva (si res o ningú ho impedeix), una verge que els veïns amagaven a les seues cases des de la dècada dels 50.

Es tracta de la marededéu de Conques, coneguda també com a marededéu de les Esplugues, una talla policromada del segle XII que els veïns custodiaven per torns a les seues llars per evitar que fos una de les víctimes dels robatoris a les esglésies, molt habituals en aquelles dates sobretot en zones parcialment despoblades com el Pirineu o el Prepirineu. Així doncs, només dos sabien qui la custodiava en cada moment: el que la donava i el que la rebia. La peça, que a la zona es venera des de l’època medieval, és original de l’ermita de les Esplugues, però s’instal·larà a l’església parroquial de Sant Miquel de Conques, situada en una localitat i no en un lloc tan allunyat com l’ermita. Així mateix, el bisbat de l’Urgell ha tancat amb vidre blindat una part del temple de Sant Miquel per utilitzar únicament aquest sector per als actes litúrgics, amb la qual cosa la verge quedarà instal·lada al seu interior, dins d’una urna també blindada.

Precisament divendres a partir de les 11.00 h tindrà lloc l’acte de col·locació de la marededéu de les Esplugues a l’urna. L’objectiu és que a partir d’ara la talla quedi definitivament instal·lada aquí i pugui ser visitada i venerada de forma habitual per tots els veïns.

La verge va ser amagada durant la Guerra Civil per evitar la crema a què van ser sotmesos molts béns religiosos durant el conflicte bèl·lic. Hi ha qui fins i tot afirma que per salvar-la es va simular que havia estat cremada, però en realitat va ser amagada en una cova. Anys més tard, veient els robatoris en poblacions properes, els veïns van decidir guardar la peça, alhora que s’asseguraven que no fos traslladada a algun museu. Per això des dels anys 50 va passant de casa a casa i només pot veure’s el dia de la romeria del temple, és a dir, dilluns de Pasqua, i quan les autoritats es desplacen al municipi.

Braços mutilats per poder vestir-la

El periple d’aquesta verge no ha estat únicament la seua peregrinació. El costum renaixentista i barroc de vestir les figures amb robes i corones va propiciar que li tallessin els braços i li arranquessin el Nen Jesús per tal de vestir-la. Posteriorment se li van incorporar uns braços més llargs i el Nen Jesús es va instal·lar en una actitud òptima per posar-li les robes. El Centre d’Estudis d’Isona i Conca Dellà se’n va adonar i gràcies a la seua intervenció l’any 1999 el Centre de Restauració de Béns Mobles va intervenir en la talla, una de les més importants de la zona. Li van ser eliminades les parts falses i postisses i es va recuperar la policromia, amb la qual cosa en va millorar considerablement l’aspecte.

Va ser restaurada l’any 1999 i el 2004 ja es va contemplar la possibilitat d’instal·lar-la a l’església en una urna blindada, però la iniciativa no va prosperar. Ha hagut de passar més d’una dècada perquè això sigui possible.

Comparteix

També t'interessarà