Ferrocarrils, sense llicència per circular amb els trens de la Pobla per la xarxa estatal a Lleida

r. ramrez
Publicat: 
27-05-2016
Actualitzat: 27-05-2016 10:54
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Ferrocarrils, sense llicència per circular amb els trens de la Pobla per la xarxa estatal a Lleida

Ferrocarrils de la Generalitat (FGC) no té la llicència que l’Agència Estatal de Seguretat Ferroviària (AESF) exigeix als operadors de trens per circular per la xarxa ferroviària d’interès general, que inclou els primers 1,9 quilòmetres de la línia de la Pobla a Lleida ciutat. Així ho va confirmar ahir el ministeri de Foment, que va puntualitzar que aquesta autorització està actualment en tràmit. El fet que no es tingui impedeix que FGC posi en servei els dos nous trens, fabricats per encàrrec a Suïssa, que han de substituir l’operativa de Renfe a la línia de la Pobla per vehicles i personal de l’empresa pública de la Generalitat. Ara per ara, es desconeix quan podran circular aquests combois.

El departament de Territori i Sostenibilitat va declinar fer declaracions sobre aquesta qüestió i va recordar que tant la conselleria com FGC treballen de forma coordinada amb Foment, Adif i Renfe per engegar els trens com més aviat millor, tot i que encara sense una data concreta. Altres fonts pròximes al procés van apuntar que, a l’espera que Ferrocarrils obtingui l’autorització de l’AESF, es planteja que els nous trens puguin entrar en servei conduïts, de forma temporal, per maquinistes de Renfe, habilitats per circular per la xarxa d’interès general.

D’acord amb aquesta proposta, maquinistes de Renfe conduirien els trens almenys fins a Alcoletge, primera parada del recorregut de la línia de la Pobla, i ja en vies transferides a la Generalitat. En aquest punt, fora de la xarxa d’interès general de l’Estat, podria rellevar-los un maquinista de FGC per prosseguir els trajectes fins a Balaguer i la Pobla de Segur. Les mateixes fonts van apuntar que això permetria engegar els trens a partir del proper mes, mentre prossegueix la tramitació de la llicència. Aquesta autorització inclou certificacions de seguretat que també ha d’expedir l’AESF. També als maquinistes que operen en aquests 1,9 quilòmetres de la xarxa d’interès general a Lleida se’ls exigeixen certificacions específiques d’aquesta agència del ministeri de Foment.

Un total de 39 empreses tenen llicència per operar trens a la xarxa d’interès general espanyola, entre les quals hi ha societats públiques com Eusko Trenbideak-Ferrocarriles Vascos i la SNCF francesa. A Catalunya, el Consell Executiu va aprovar a començaments de mes la creació de la firma FGC Rail, amb capacitat per operar trens en aquestes vies de propietat estatal.

Comparteix

També t'interessarà