ℹ️ El pols de Torra amb la JEC i la justícia per la pancarta en favor de "presos polítics i exiliats"

ACN
Publicat: 
28-09-2020
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • ℹ️ El pols de Torra amb la JEC i la justícia per la pancarta en favor de "presos polítics i exiliats"
  • ℹ️ El pols de Torra amb la JEC i la justícia per la pancarta en favor de "presos polítics i exiliats"

Una de les primeres coses que el president Quim Torra va fer després de formar govern va ser penjar a la façana del Palau de la Generalitat una pancarta amb el lema: 'Llibertat presos polítics i exiliats'. L'11 de març del 2019 va començar la polèmica en el marc de tres comicis seguits: espanyoles, municipals i europees. La Junta Electoral Central (JEC) va ordenar la retirada de la pancarta en considerar-la un "símbol partidista" en període electoral però Torra no ho va fer fins que els Mossos van rebre l'ordre de fer-ho ells. Un pols de Torra a la JEC que primer el va deixar sense escó al Parlament i, mesos després, l'apartarà de la presidència de la Generalitat convertint-lo en el primer president inhabilitat en exercici del càrrec.

2 de juny del 2018: Just després de la presa de possessió del Govern, Torra ordena desplegar una pancarta al balcó del Palau de la Generalitat amb un llaç groc i el missatge en català i anglès: 'Llibertat presos polítics i exiliats'. Després de l'aplicació del 155, Torra volia que al llarg del seu mandat es tingués molt present que la major part de l'anterior govern és a la presó o a l'estranger.

11 de març del 2019: La JEC dona 48 hores per retirar els llaços grocs dels edificis de la Generalitat en considerar que són símbols partidistes en el marc d'un període electoral. D'aquesta manera, respon a la demanda presentada per Cs.

20 de març del 2019: El Síndic de Greuges, Rafael Ribó, recomana a la Generalitat retirar els llaços grocs en període electoral i remarca que és una "mesura temporal".

21 de març del 2019: Torra col·loca una nova pancarta damunt l'anterior amb el mateix lema demanant la llibertat per "presos polítics i exiliats" però canviant el llaç groc per un de blanc amb una franja vermella.

22 de març 2019: Dos treballadors de la Generalitat retiren les pancartes que penjaven dels balcons del Palau de la Generalitat després que els Mossos d'Esquadra rebessin la instrucció de la JEC ordenant-los que despengessin els símbols. Només unes hores més tard es penja una nova pancarta amb el lema 'Llibertat d'opinió i d'expressió. Article 19 de la Declaració Universal dels Drets Humans'.

27 de maig del 2019: Torra torna a penjar la pancarta inicial amb el llaç groc un cop acabat el període de les eleccions espanyoles, municipals i europees.

18 de novembre del 2019: Torra admet davant del TSJC que va desobeir la JEC perquè era "impossible" complir una ordre "il·legal".

19 de desembre del 2019: El TSJC condemna Torra a una inhabilitació d'un any i mig per desobediència per mantenir la pancarta a la façana del Palau de la Generalitat. De fet, la va acabar retirant però fora del termini establert.

3 de gener del 2020: La JEC deixa sense escó Torra després que el president de la Generalitat sigui condemnat per desobediència.

23 de gener del 2020: El Suprem rebutja suspendre cautelarment la inhabilitació de Torra com a diputat dictada per la JEC.

4 de febrer del 2020: Torra recorre al Suprem la seva inhabilitació i veu indicis de "persecució política" per "apartar-lo il·legalment".

17 de setembre del 2020: Vista al Tribunal Suprem per revisar la sentència del TSJC a petició de Torra. El president es desplaça fins a Madrid per assistir-hi tot i que no pot prendre la paraula.

28 de setembre del 2020: El Tribunal Suprem fa pública la inhabilitació ferma del president de la Generalitat en avalar la decisió del TSJC. Però la inhabilitació de Torra no es farà efectiva fins que el TSJC li comuniqui.

Comparteix

També t'interessarà