La compareixença de Puigdemont des de Brusel·les en 10 punts

LLEIDACOM
Publicat: 
31-10-2017
Actualitzat: 31-10-2017 14:58
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • La compareixença de Puigdemont des de Brusel·les en 10 punts

Carles Puigdemont ha comparegut quan faltaven 10 minuts per a les 2 de la tarda -amb 20 minuts de retard- des del Press Club de Brusel·les per explicar els motius pels quals s'ha traslladat a la capital europea. Ha aclarit que la seva presència a Bèlgica no és per demanar asil polític, ha criticat l'agressivitat de l'Estat espanyol i ha denunciat la manca d'independència judicial a Espanya.

Acompanyat de diferents consellers, com Joaquim Forn, Clara Pontsatí, Toni Comín, Dolors Bassa, Meritxell Borràs i també d'alguns eurodiputats del PDECAT, com Ramon Tremosa, ha assumit les eleccions del 21 de desembre com a plebiscitàries i ha demanat a l'estat espanyol que es comprometi a acceptar els resultats.

La compareixença, que ha acceptat preguntes dels periodistes -que han omplert la sala-, ha durat més de mitja hora. La resumim en 10 punts:

  • L'ASIL POLÍTIC

El president de la Generalitat ha aclarit, en el torn de preguntes, que no és a Brussel·les per demanar l'asil polític com s'havia apuntat des de diferents mitjans de comunicació, sinó per "actuar amb llibertat i seguretat". Carles Puidemont no ha aclarit el temps que s'estarà a Bèlgica, però ha dit que tornarà a Catalunya quan es donin unes garanties d'un "tractament just" i d'un "judici amb independència i separació de poders", unes condicions que Puigdemont ha assegurat que no es donen actualment a l'Estat espanyol.

  • UN PLA DE TREBALL PER EVITAR LA VIOLÈNCIA

Puigdemont ha explicat que el seu govern va decidir divendres i després de la querella de la Fiscalia General de l'Estat contra ells, "que suma més de 500 anys de presó", traçar una estratègia de treball que "prioritzi la prudència, la seguretat i la moderació". Puigdemont diu que "l'agressivitat de l'Estat, amb la imputació de 700 alcaldes, les agressions contra prop d'un miler de persones que exercien el seu dret a votar i les multes milionàries per fer possible la consulta del 9N" han obligat a adoptar aquest pla de treball per evitar la violència, ja que "el civisme i el diàleg han estat sempre l'opció majoritària a Catalunya".

  • UN PROBLEMA POLÍTIC "GEGANT"

Puigdemont ha acusat el PSOE i el PP de no voler assumir el "problema gegant" que tenen a Catalunya i que no han estat capaços d'afrontar políticament "sinó amb repressió".

  • QUERELLA SENSE BASE JURÍDICA

Ha titllat la querella de la Fiscalia General d'"extremadament agressiva" contra el Parlament i el Govern i ha recordat que qui la signa és un fiscal, José Manuel Maza, reprovat pel Congrès dels Diputats espanyol. A més, Puigdemont ha afirmat que la querella no se sustenta jurídicament i que persegueix idees i no un delicte.

  • RALENTIMENT DE LA IMPLANTACIÓ DE LA REPÚBLICA

El president de la Generalitat ha subratllat que no es pot construir una república des de la violència. "Si això volen, serà la seva decisió, però no ens poden arrossegar a aquest escenari que hem rebutjat", ha dit en castellà. "Si això ralenteix la implantació de la República catalana, és un preu que haurem de pagar". Ha afegit que "és un acte de coherència que demosra que la República Catalana serà diferent" i que no s'ha arribat fins aquí per tenir un comportament que en altres casos s'ha criticat.

  • PRIORITÀRIA LA SEGURETAT DE LA CIUTADANIA

Puigdemont ha assegurat que no vol exposar a la ciutadania catalana a una onada de violència i que el trasllat a Brussel·les vol evitar "contribuir a la confrontació", ja que afirma que l'Estat tindria una resposta violenta.

  • REACCIÓ DE LA COMUNITAT INTERNACIONAL

El president de la Generalitat ha demanat una reacció per part de la comunitat internacional ja que el problema de Catalunya fa referència "als valors que defensa Europa". Ha afirmat que permetre, per exemple, al govern espanyol que empari la violència de l'extrema dreta és "un preu massa car que no només nosaltres [els catalans] pagarem".

  • EL GOVERN CONTINUA LA FEINA

Puigdemont ha explicat que una part del govern cessat s'ha traslladat a Brussel·les, però que una altra continuarà treballant des de Catalunya, amb el vicepresident Oriol Junqueras al capdavant i acompanyat del "cap de llista de Junts pel Sí" (en referència a Raül Romeva). "No hem abandonat mai el govern", ha dit. "La querella és política" ha insistit Puigdemont, que ha dit que no volen "escapar ni negligir" les seves responsabilitats polítiques.

  • CONTRA EL 155, IMAGINACIÓ

Carles Puigdemont ha assegura que no volia demanar a la ciutadania que s'enfrontés a la violència per defensar la República Catalana, però ha demanat a la ciutadania imaginació i creativitat per defensar les institucions catalanes de l'aplicació de l'article 155. Per això, ha volgut donar suport a les iniciatives que plantegin les entitats catalanes en aquest sentit.

  • ACCEPTAR ELS RESULTATS D'UN 21D PLEBISCITARI

"És en el territori de la democràcia on som més forts, on sempre hem guanyat" ha dit Puigdemont. "Sempre que hi hagi urnes, ens hi trobaran", ha insistit per defensar que entoma el "repte democràtic" de les eleccions del 21 de desembre com un plebiscit. "Votant es resolen els problemes, no empresonant a gent ni violentant funcionaris", ha subratllat. I ha reclamat al president espanyol, Mariano Rajoy, i al "bloc del 155" que es comprometin a acceptar els resultats del 21D. Puigdemont ha insistit que ell els respectarà "siguin quins siguin aquests resultats", però "cal saber sense ambigüitats" el compromís de l'Estat espanyol, perquè si no, ha afegit, "hi haurà dos tipus de votants: els de primera i els de segona; els que poden aplicar els resultats i els que no poden".

Comparteix

També t'interessarà