Actualitat

Més notícies »

La grip triplica casos a Lleida en set dies i Salut preveu que segueixin a l’alça

l. ribes
05-01-2017

El diagnòstic de casos per grip en els CAP del pla de Lleida s’ha més que triplicat en una setmana (passant de 42,6 casos a 142 per cada 100.000 habitants) i han augmentat considerablement al Pirineu (de 104,24 casos a 183,54), segons dades de la conselleria de Salut actualitzades el 29 de desembre. La previsió és que continuïn augmentant de forma continuada durant les properes setmanes, ja que s’espera el pic a finals de gener, com va pronosticar el cap d’Epidemiologia de Lleida, Pere Godoy, després que la fase epidèmica s’avancés quatre setmanes respecte de les dos últimes campanyes.

Aquest increment víric i en general de les afeccions respiratòries s’ha traduït en una major pressió assistencial tant als ambulatoris com a l’àrea d’Urgències de l’Arnau de Vilanova, que la setmana passada va atendre entre 300 i 320 pacients per dia, quan l’habitual són 250.

En aquest sentit, José Daniel Lacasta, cap de secció de l’esmentada àrea, va explicar ahir que s’han arribat a obrir 22 llits del centre que normalment estan tancats i derivar més pacients a l’hospital Santa Maria. “La majoria dels casos de grip que visitem no necessiten ingrés”, va assegurar, i va afegir que aquesta setmana el servei “està més tranquil, però pot repuntar. Estem preparats per absorbir aquests pics d’activitat. En cap moment hem tingut un col·lapse que puguem equiparar a hospitals de Barcelona”, va sentenciar. De fet, ahir Salut va admetre que alguns hospitals estan “saturats”, però va negar “col·lapses”. Per la seua part, metges de capçalera consultats van constatar també un augment d’activitat als seus consultoris aquests últims dies arran de la grip, “una cosa completament normal en fase epidèmica, encara que de moment ho absorbim bé”, coincideixen a assenyalar. Així mateix, els professionals insisteixen en la necessitat que la població de risc es vacuni, ja que és el mètode més eficaç per reduir els casos i evitar contagis.

D’altra banda, cada CAP compta amb la seua pròpia metodologia per descongestionar les esperes i poder absorbir una hipotètica allau de visites, com és el cas de tenir un equip que només atén visites esporàdiques (sense programar) o arribar a anul·lar visites ja concertades via telefònica o online. Aquesta campanya el virus de la grip A majoritari és el de la soca H3N2, inclosa a la vacuna d’aquest any, i s’estima que els casos greus a la província siguin entre 25 i 30.

 

Comparteix

També t'interessarà

Agenda

abril

dl dt dc dj dv ds dg
 
 
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
 
 
 
 
 
 

Enquesta