La informàtica: un món "poc atractiu" i ple d'estereotips on hi sobra feina i hi falta gent

LLEIDACOM/ Griselda Mas
Publicat: 
21-02-2018
Actualitzat: 08-03-2018 17:04
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • La informàtica: un món "poc atractiu" i ple d'estereotips on hi sobra feina i hi falta gent
  • La informàtica: un món "poc atractiu" i ple d'estereotips on hi sobra feina i hi falta gent

La informàtica és un sector molt extens on hi queda molt per descobrir i aconseguir. Els informàtics també són tot un món, ja que sempre estan envoltats d'estereotips i de tòpics. Lleida és coneguda per tenir el Parc Científic i Tecnològic Agroalimentari de Gardeny, on milers d'informàtics hi van a treballar cada dia. Com són? Què fan? Són tan friquis com semblen? Una cosa està clara: un informàtic no té per què saber arreglar ordinadors.

Un d'ells és el Guillem Pedra, un jove de 21 anys nascut a Tremp i que està a punt d'acabar els seus estudis per a ser enginyer informàtic especialitzat en sistemes (res d'arreglar ordinadors). Ell també és membre de Lleida Developers, una agrupació d'informàtics que volen promoure la informàtica com afició entre els joves de les nostres terres. 

Precisament, van ser ells els organitzadors de la HackEPS que va tenir lloc a finals de l'any passat. Per entendre'ns, la HackEPS va ser una hackathon, és a dir, una marató on, durant 24 hores seguides, petits grups de gent van haver de desenvolupar un projecte informàtic per a una o diverses empreses. Ep! Però això no és tot, ja que també organitzen conferències o cursets de programació amb Java, per exemple. "Ensenyem als altres el que nosaltres sabem. Amb la HackEPS volíem crear una relació entre el món empresarial i els joves. Vam superar les nostres expectatives: va haver-hi molta participació, els projectes eren de molt bona qualitat i vam ajudar molts participants a iniciar una relació amb les empreses participants", assegura Pedra.

Excés d'oferta en un sector "poc atractiu"

Les oportunitats laborals que ofereix aquest sector són quasi infinites. Però, per què hi ha poques dones treballant-hi, per exemple? El Guillem comenta: "Suposo que és un sector que no és interessant. I la imatge que es dóna dels informàtics, gens bona. No és atractiu per cap lloc, però de feina n'hi ha molta. No te l'acabes." I sí, segons aquest informàtic, les sortides laborals són tantes com sembla: "Dins de la informàtica hi ha molts sectors. Dediquis al que et dediquis en aquest món sempre hi haurà algú que t'estarà buscant. És un sector que si t'hi pots dedicar, fes-ho."

Lleida en els últims anys s'ha convertit en un motor de la informàtica amb el Parc Científic i Tecnològic Agroalimentari de Gardeny, que està fins amunt d'empreses de tots els tamanys que es dediquen a aquest àmbit i estan en busca constant d'informàtics. "La UdL genera molt bons programadors, però hi ha més llocs de treball que treballadors. Al parc de Gardeny hi ha moltes empreses que en busquen i no en troben, o tenen l'oferta de treball penjada en webs durant molt de temps. Falten informàtics, i una de les causes podria ser que no s'ha venut bé aquest sector", afirma el Guillem.

La imatge que tenim vs. com és un informàtic

Si la informàtica s'ha "venut" com una cosa poc atractiva, els seus treballadors més. "La gent es pensa que el típic informàtic té sobrepès, es passa el dia menjat patates fregides i està davant l'ordinador jugant, bàsicament. En canvi, per a mi és una persona normal, com qualsevol, que s'especialitza en la informàtica i busca la funcionalitat de les coses. És a dir, busquem l'utilitat d'allò que creem (una web, per exemple) sense patir pel seu aspecte, perquè ja hi ha dissenyadors que s'encarreguen d'això", diu el jove.

Un altre estereotip és que no tenen vida social, quan el Guillem surt igualment a fer un beure amb els amics o donar un tomb. O que ser informàtic és sinònim de ser friqui. "Si entenem com a friqui tot aquell que té una obsessió per una cosa en concret, en el cas dels informàtics seria l'extrem del típic programador, que estaria tot el dia tancat en una habitació informant-se o programant i sense tenir vida social. Tot i això, penso que de friquis n'hi ha a tots els camps. Per exemple, una persona que està enganxada a fer ganxet tot el dia, doncs seria un friqui del ganxet", explica el Guillem. També recalca: "No m'agrada gens que es digui friqui de forma despectiva. Ho trobo una injustícia."

El Guillem creu que tots els estereotips sempre es compliran, perquè "s'han venut així". Veurem si el futur ho va canviant.

Comparteix

També t'interessarà