La Pobla encén la metxa de les falles

SEGREcom
Publicat: 
18-06-2016
Actualitzat: 20-06-2016 10:15
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:

La Pobla de Segur va tenir ahir a la nit el gran honor d’obrir una etapa històrica per a les falles del Pirineu. I és que la baixada que van protagonitzar els fallaires des de la muntanya de Santa Magdalena es va convertir en la primera d’aquesta festa del foc com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat, després de la declaració de la Unesco el mes de desembre passat. Els efectes d’aquest prestigiós reconeixement ja es van notar ahir mateix a la Pobla, que va celebrar la baixada amb un rècord de fallaires, uns 150 en total. "És l’any amb més falles i la declaració hi té segur alguna cosa a veure. A més, hem rebut moltes peticions de gent no vinculada al municipi però que tenia interès a participar-hi", va explicar Joan Cunyer, president de l’Associació de Fallaires i Pubilles de la Pobla.

El descens es va iniciar passades les 10 de la nit. Al cim es van encendre només una vintena de les 150 falles per seguretat, ja que la zona és boscosa i l’objectiu era evitar un incendi. La resta van començar a cremar un cop arribats al peu de la muntanya després de més de mitja hora de ruta. Allà, a l’entrada de la localitat, els van rebre les pubilles i els nens per seguir en comitiva fins a la plaça de la Pedrera. En aquest punt els fallaires van llançar a terra les falles per formar una gran foguera abans de protagonitzar l’ofrena a la Mare de Déu de la Ribera (patrona de la localitat) i acabar la jornada amb una sardana. L’entitat organitzadora també va promoure un homenatge a 17 persones, conegudes per haver protagonitzat durant anys les baixades d’aquesta festa del foc del Pirineu lleidatà. Avui pren el relleu Durro.

Autoritzen a Lleida 110 punts de venda de petards

La delegació del Govern central ha autoritzat 110 punts de venda de petards (58 casetes i 52 locals) a les comarques lleidatanes de cara a la propera revetlla de Sant Joan. Són una desena menys que l’any passat i formen part dels 1.312 instal·lats al conjunt de Catalunya. A més, a Ponent s’han autoritzat també quatre esdeveniments amb focs artificials (són una trentena al llarg de tot l’any). D’altra banda, s’han notificat la celebració de 24 correfocs i 27 actes amb trabucaires.

Comparteix

També t'interessarà