Les comarques de Lleida, líders en economia associativa a Catalunya

REDACCIÓ
Publicat: 
17-01-2018
Actualitzat: 17-01-2018 9:44
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Les comarques de Lleida, líders en economia associativa a Catalunya

Les comarques de Lleida són líders a Catalunya en el cas d’empreses associatives, segons les dades de la conselleria de Treball. Dos de cada cent empreses de la província estan constituïdes sota la fórmula de cooperatives o bé com a societats laborals. Una taxa que, per exemple, dobla la que es registra a la província de Girona.

La societat limitada laboral és un tipus de societat mercantil de responsabilitat limitada en què la majoria de capital social és propietat dels treballadors, que tenen una relació laboral indefinida, personal i directa. Tant la societat limitada laboral com la societat anònima laboral han de comptar amb un mínim de tres socis. La cooperativa, que requereix almenys dos socis, és una empresa formada per persones (físiques o jurídiques) que s’uneixen per satisfer les necessitats i aspiracions econòmiques, socials i culturals en comú mitjançant una empresa de propietat conjunta i de gestió democràtica.

Lleida ha tancat l’any passat amb 494 cooperatives actives, a les quals s’afegeixen 235 societats laborals. Aquestes 729 empreses representen el 2,16% de les 33.623 companyies que hi ha a les comarques de Ponent. A Girona, aquesta mena d’empreses a penes suposen l’1,08% del total, per la seua banda a Barcelona representen un 1,44% i a les comarques de Tarragona, la ràtio és d’un 1,68%.

En el cas de les cooperatives, podria semblar lògic que les agràries fossin les que dominessin el col·lectiu. Tanmateix, el nombre més elevat d’aquesta classe a la província correspon a les de treball associat, amb 254 i al darrere es col·loquen les agràries, amb 189. Si parlem de facturació per sectors, el lideratge correspondria a les lligades al sector primari. Segons assenyalen les dades de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya, el sector factura més de 842 milions a la província, el 52% de tot Catalunya.

La resta corresponen a serveis (12), consum (11), educació (9), d’habitatge (5) i mixtes (2). A més, la Generalitat té comptabilitzades dotze cooperatives de segon grau a la província. Els serveis també són el sector que congrega més societats laborals (164), seguits de la construcció (37), la indústria (26) i l’agricultura (8).

Comparteix

També t'interessarà