Les vendes de tabac cauen un 5% més a Lleida en 1 any

L.GARCÍA/R.RÍOS
Publicat: 
27-03-2018
Actualitzat: 27-03-2018 11:10
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Les vendes de tabac cauen un 5% més a Lleida en 1 any

La venda de paquets de cigarros va tornar a sumar l’any passat un nou descens des que el 2006 es va iniciar una tendència a la baixa coincidint amb l’entrada en vigor de la primera llei Antitabac. Segons les dades del Comissionat per al Mercat de Tabacs, el 2017 es van vendre a les comarques lleidatanes una mica més de 27 milions de paquets de tabac, 1,5% menys que un any abans, xifra que suposa un descens d’aproximadament un 5%. No obstant, la xifra i el descens són realment importants si es compara amb els últims onze anys. I és que des del 2006, quan es va assolir el màxim de vendes a Ponent amb gairebé 73 milions de paquets despatxats, s’ha acumulat un descens que ja supera el 63%, amb més de 45 milions de paquets anuals de diferència. Encara que és als paquets on la disminució és més accentuada, també es van reduir les vendes l’any passat en els cigars expesos en unitats individuals i en el tabac de picadura i en el de pipa.

A més de la incidència de les dos lleis antitabac (el 2010 es va aprovar la segona, tot i que més restrictiva que la de quatre anys abans), la presència més elevada del contraban per la frontera és una altra de les explicacions que es trobarien darrere de la caiguda de vendes a les comarques lleidatanes, més acusada que al conjunt de Catalunya. També hi haurien influït la crisi econòmica i la pujada del preu del tabac.

En canvi, aquest últim fet, unit a la diversificació amb altres productes que s’ha permès vendre als estanquers (més de 160 a les comarques lleidatanes), hauria permès contrarestar, encara que només en una petita part, les pèrdues que han registrat aquests establiments amb la caiguda de vendes. Segons assenyalen les dades del Comissionat per al Mercat de Tabacs, l’any passat els estanquers de Lleida van ingressar per vendes de tabac més de 122 milions d’euros, la qual cosa representa una mica més de quatre menys que el 2016, de manera que la xifra se situa molt lluny dels gairebé 159 milions que van comptabilitzar ja fa més d’una dècada.

Comparteix

També t'interessarà