L’Estat obre la porta a abaixar el preu de les carreres

REDACCIÓ
Publicat: 
21-03-2018
Actualitzat: 21-03-2018 10:33
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • L’Estat obre la porta a abaixar el preu de les carreres

El ministre d’Educació, Méndez de Vigo, va anunciar ahir al Senat que inclourà en els pressupostos generals de l’Estat d’aquest any una baixada de la forquilla a partir de la qual es calculen el preu les matrícules dels graus universitaris, de manera que les comunitats autònomes puguin fixar unes taxes “més assequibles”. Va precisar que les autonomies podran elegir com a taxa en les carreres entre el 0 i el 25% del costos en primera matrícula (ara és d’entre el 15% i el 25%), de manera que si escullen aplicar un percentatge de la banda baixa el preu final de les titulacions serà menor que l’actual.

Aquesta reducció suposaria una nova modificació del reial decret 14/2012 de mesures urgents de racionalització de la despesa pública en l’àmbit educatiu, després que el 2017 el Govern central rebaixés les forquilles de les taxes dels màsters no obligatoris. Actualment, els preus dels graus a les universitats catalanes, entre 1.750 i 2.600 euros, són els més elevats de tot l’Estat i dels més cars d’Europa.

“Segregació és l’apartheid de Sud-àfrica. A Espanya no hi ha segregació (escolar)”

La Generalitat va aprovar l’any passat una disminució del 30% del preu de les carreres per a alumnes amb rendes baixes, encara que a la UdL nou de cada deu no se’n veuen beneficiats. “L’Estat fixa la forquilla, però són les comunitats autònomes les que fixen el preu. És veritat que hi ha disparitats, però són les comunitats autònomes les que fixen les disparitats, no l’Estat”, va insistir, en resposta a crítiques del senador socialista Francisco Menacho.

D’altra banda, el ministre va negar que existeixi “segregació” escolar, amb referència al finançament públic de col·legis que segreguen per sexes, entre aquests dos de Lleida (Arabell i Terraferma). “La segregació és un règim de l’apartheid de Sud-àfrica. A Espanya no hi ha ni segregació ni discriminació”, va assenyalar. Així mateix, va argumentar que la Convenció de la Unesco no considera discriminació els “sistemes d’ensenyament separats per als alumnes de sexe masculí i femení”. El ple del Tribunal Constitucional va debatre ahir avalar aquest finançament.

Comparteix

També t'interessarà