Lleida, al capdavant en creixement de contractes i a la cua en sous

redacció
Publicat: 
09-05-2017
Actualitzat: 09-05-2017 9:47
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Lleida, al capdavant en creixement de contractes i a la cua en sous

Una de freda i una de calenta al mercat laboral de Lleida: és la província catalana que ha registrat més increment en el nombre de contractes firmats, però, alhora, se situa a la cua pel que fa a l’increment salarial pactat en els nous convenis d’empresa. Així es desprèn d’un informe fet públic aquest dilluns per la patronal catalana Foment del Treball, de la qual forma part la lleidatana Coell. En concret, xifra en 45.179 els contractes laborals firmats a la província en els quatre primers mesos de l’any. Això representa un increment del 10,45% respecte al mateix període del 2016. La província amb la taxa més baixa és Tarragona, amb un 7,09%. A pesar que es firmen molts contractes, s’ha de tenir en compte que el 87,57% dels subscrits a les comarques de Ponent són temporals i només el 12,43% són estables.

L’afiliació a la Seguretat Social ha crescut en 6.751 persones l’últim any a la província, un 4%

A l’hora d’analitzar l’evolució de la negociació col·lectiva, Foment del Treball només té constància de la firma de quatre convenis d’empresa a la província, que tan sols afecten 239 treballadors. L’increment salarial pactat és amb prou feines del 0,76%, el més baix de tot Catalunya, que gairebé dobla el lleidatà, ja que és d’un 1,36%. L’informe de la patronal catalana analitza altres extrems, com per exemple els expedients de regulació d’ocupació (ERO), amb només dos a Lleida, i uns altres dos de conciliació i un de mediació. En el cas de les conciliacions individuals, ascendeixen a 443.

Finalment, xifra en 176.328 els treballadors lleidatans afiliats a la Seguretat Social aquest mes d’abril. Això representa un increment de tot just el 0,1% sobre el mes anterior, amb 203 afiliats més. Si la comparació es fa amb les mateixes dates de l’any passat, l’augment dels treballadors que estan cotitzant a la Seguretat Social és de 6.751 persones, la qual cosa suposa un repunt del 4%, pròxim a la mitjana de Catalunya, que és d’un 4,2%.

En un altre ordre de coses, un informe de BBVA Research fet públic aquest dilluns apunta que la pèrdua d’eficiència en el procés d’aparellament entre vacants i aturats podria haver explicat entre un 31% de la caiguda de l’ocupació i un 55% de la disminució del PIB en la fase més pronunciada de la crisi. “L’ús de plataformes amb informació exhaustiva sobre totes les vacants i demandes d’ocupació existents, la col·laboració publicoprivada i l’anàlisi de grans bases de dades (big data) s’han d’aprofitar al màxim per identificar ofertes d’interès i anticipar necessitats formatives.”

Comparteix

També t'interessarà