Lleida exigeix ample europeu ferroviari directe a Tarragona per al transport de mercaderies

a. batlle
Publicat: 
04-03-2016
Actualitzat: 04-03-2016 11:21
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Lleida exigeix ample europeu ferroviari directe a Tarragona per al transport de mercaderies

El president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, va anunciar ahir la formació d’un “grup de treball” integrat per les principals institucions del territori i empreses, patronals i associacions de la logística lleidatana per reclamar la millora de les infraestructures viàries i ferroviàries necessàries per sostenir el creixement d’aquest sector de l’activitat, que només a Lleida compta amb 400 empreses i ocupa 3.705 persones. La primera de les reclamacions d’aquest nou lobby logístic, segons Reñé, és una connexió ferroviària amb ample de via internacional per al transport de mercaderies entre Saragossa i Tarragona passant per Lleida (actualment passa per Flix), la qual cosa segons el president de la corporació provincial és “vital” per al sector agroalimentari lleidatà. “Lleida produeix anualment trenta milions de tones de productes agroalimentaris, dels quals uns cinc van directament cap al seu port natural”, va afirmar Reñé per justificar la petició, que a més incrementaria el potencial exportador de Lleida, ja que la connectaria directament amb el Corredor Mediterrani.

En el mateix sentit es va pronunciar Joan Amorós, president de Ferrmed, una de les associacions que més han pressionat pel corredor, que va considerar que “Lleida té l’oportunitat de convertir-se en la gran plataforma logística catalana” gràcies a la seua situació privilegiada i als preus del sòl industrial, molt per sota dels que es paguen a Barcelona.

Reñé i Amorós van fer aquestes declaracions durant la presentació de l’estudi encarregat per la Diputació a l’Institut Cerdà per definir el potencial del sector logístic lleidatà que, segons els seus autors, podria incrementar en un 20 per cent el volum de mercaderies que gestiona actualment. El document, a més, inclou un full de ruta per crear una plataforma logística enfocada al sector agroalimentari.

Inglada, a més, va assegurar que el sector logístic, a part de “connectar territoris”, també ajuda a fixar el teixit industrial i a atreure nous negocis.

A més de reclamar una connexió ferroviària directa entre Lleida i Tarragona per al transport de mercaderies, l’estudi presentat ahir a Lleida inclou un full de ruta per desenvolupar el potencial logístic de Lleida que detecta les principals carències en l’àmbit de les infraestructures. S’ha de destacar que l’objectiu de la llista és doble: reequilibrar gradualment els trànsits entre la carretera i el ferrocarril i dotar Lleida dels actius necessaris per connectar-la amb infraestructures estratègiques.

En aquest sentit, el document indica que els principals objectius a curt termini (2017-2018) haurien d’incloure l’acabament de l’autovia A-27 entre Tarragona i Montblanc, desenvolupar una connexió viària d’alta capacitat i lliure de peatge entre Montblanc i Lleida (ja sigui desdoblant la N-240 o retirant el peatge de l’AP-2), i posar en servei el tram de l’A-14 entre Lleida i l’aeroport d’Alguaire. En l’àmbit ferroviari, d’altra banda, la prioritat és l’adaptació de la línia Lleida-Tarragona per a trens de mercaderies més grans, iniciar els estudis per decidir on situar la futura plataforma logística intermodal de Lleida i reclamar el traspàs de la terminal intermodal del Pla de la Vilanoveta, actualment “infrautilitzada”.

Val a afegir que els autors de l’estudi no van oblidar l’aeroport d’Alguaire, encara que van considerar que no és vital a curt termini.

Val a afegir que Foment ja va eliminar en el seu moment l’accés a l’A-14 des de Rosselló.

Comparteix

També t'interessarà