Lleida, territori Indiana Jones

r. banyeres / j. ballabriga
Publicat: 
27-07-2015
Actualitzat: 27-07-2015 11:48
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Lleida, territori Indiana Jones

Entre els cineastes George Lucas i Steven Spielberg van encimbellar un dels arqueòlegs més famosos de la ficció, Indiana Jones, Indy per als amics o el doctor Henry Walton Jones Jr. per als no tan coneguts (o enemics). Malgrat que en cada una de les seues expedicions a la recerca d'objectes de gran valor històric s'enfronta a trepidants aventures, tampoc s'avorriria si vingués Lleida. Potser no s'enfrontaria a brivalls ni jugaria amb la mort a cada pas, però tindria on escollir. I és que aquest estiu només a les comarques de Lleida estan obertes més d'una vintena d'intervencions entre arqueològiques, paleontològiques i preventives de les dos disciplines. A aquestes s'hi han d'afegir les que ja s'han acabat o les que començaran a la tardor. En total, més de 40 intervencions en què participen una mitjana de vint persones, entre arqueòlegs, paleontòlegs, voluntaris o estudiants, segons expliquen Josep Gallart i Marta Monjo, arqueòlegs dels serveis territorials de Cultura a Lleida.

Aquestes actuacions permeten investigar la història dels nostres avantpassats pràcticament des del paleolític -fa uns 2,85 milions d'anys (a l'Àfrica) fins fa uns 12.000 anys- fins a l'actualitat. No en va, en moltes ocasions, després dels treballs de camp a l'estiu vénen mesos d'estudi als laboratoris.

A Lleida poden trobar-se jaciments de gairebé totes aquestes èpoques, encara que segons l'opinió dels arqueòlegs ara hi ha dèficit de treballs sobre l'edat del bronze i el neolític, del qual existeix poca representació a les comarques de Lleida, encara que en els últims temps ja s'han descobert quatre jaciments a Tàrrega, Puiggròs, Juneda i Maldà.

Entre els espais més singulars destaquen propostes com la fortalesa ibèrica dels Vilars d'Arbeca que, després de 30 anys d'excavacions, encara està atapeïda d'incògnites amb les seues descomunals defenses, o al Pallars Jussà, on en un jaciment d'Orcau es va desenterrar un coll de dinosaure de 5 metres, el més gran trobat a Europa fins al moment. Tot això, a més del valor històric, és una bona forma de posar en relleu el territori i en molts casos també de potenciar el turisme cultural de qualitat.

Comparteix

També t'interessarà