L'última gran disco de Lleida

a. batlle
Publicat: 
03-08-2015
Actualitzat: 04-08-2015 10:00
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • L'última gran disco de Lleida

Generacions de lleidatans han vist aquesta setmana com es tancava una de les millors pàgines de les seues vides: s'anunciava, després de 39 anys d'història, el tancament de la que molts consideren la millor i més gran llegenda de la nit de Ponent, la discoteca Big Ben de Golmés. No només per les gresques i els concerts, també pels records i les històries d'amor de milers de lleidatans que van sorgir en un complex pioner al sector del lleure nocturn a Catalunya i Espanya.

Tres socis van ser els seus impulsors: els germans Corredera Artacho, d'Ivars d'Urgell; Enric Fontanals, de Bellpuig; i la família Miquel, de Golmés. Entre tots tres van crear una discoteca trencadora, amb una decoració mai vista abans a Lleida, els últims avanços en il·luminació i un sistema de so brutal que des del primer dia, el 17 de març del 1976, va garantir l'èxit. Pocs locals de l'època a Lleida comptaven, a més, amb dos ambients, un per als amants de la puixant música disco i un altre per als que preferien la patxanga, més semblant al tradicional ambient de les festes majors. Al mig de les dos sales, a més, hi havia una sala de projeccions amb taules i sofàs a tall de chill out de l'època.

Tal va ser l'èxit de Big Ben que els seus impulsors no van tardar a escometre successives ampliacions, amb les quals la discoteca es va convertir a començaments dels 80 en tot un complex de lleure amb restaurant, sala de jocs i noves sales de festes, com el Planetari, en la qual es va incorporar la tecnologia làser, o el Plató, on un gran llum fet a mà imitava la decoració de la mare de totes les discoteques, l'Studio 54.

Però si per alguna cosa va ser reconeguda la discoteca de Golmés va ser per les actuacions que acollia. Des de la inauguració, protagonitzada per Paloma San Basilio, desenes d'artistes van passar pel seu escenari: Miguel Ríos, José Luis Perales, Juan Pardo, Loquillo, Mecano, Alaska, El Último de la Fila, Los Rebeldes -la majoria de la mà del programa Aplauso dirigit per José Luis Uribarri-, a més d'artistes internacionals de la talla de The Communards, Katrina and the Waves o Simply Red. Molts recorden també l'actuació de la cantant italiana Sabrina, molt pocs mesos després de la seua cèlebre aparició en la programació especial de TVE de la nit de Cap d'Any del 1987.

Tot això va provocar, segons testimonis d'aquella època, que els caps de setmana es reunissin gairebé 10.000 persones al Big Ben entre divendres i diumenge. "Obrien a les 22.30 hores i a les 23.00 ja no hi cabia ningú", recorda un antic col·laborador de la discoteca. "Podíem tenir a escassos metres els ídols", recorda un altre.

Ràpidament va córrer la veu per tot Catalunya i molta gent de Barcelona i Tarragona va començar a ser assídua de Big Ben, que fins i tot va arribar a ser considerat una de les discoteques més grans d'Europa a mitjans dels anys 80. "Els preus eren molt més assequibles que a Barcelona, i venint de la capital sempre hi havia més possibilitats de lligar", recorda un altre antic client.

Així doncs, molts usuaris recorden amb nostàlgia el gran ambient que es vivia en els millors anys de la discoteca, que no van començar a deteriorar-se fins a mitjans dels 90, amb la irrupció de les drogues de disseny. Malgrat tot, el millor Big Ben continuarà gravat en la memòria de milers de lleidatans que avui compten amb entre 40 i 60 anys.

centenars de parelles

Molts clients van trobar l'amor al Big Ben. Alguns fins i tot es van casar al complex


A Facebook us preguntem

> Quin és el vostre record (que es pugui explicar) del Big Ben?

 

 

 

 

 

Comparteix

També t'interessarà