Plantegen fabricar biodièsel a partir de purins a Alcarràs

redacció
Publicat: 
23-01-2015
Actualitzat: 23-01-2015 12:27
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Plantegen fabricar biodièsel a partir de purins a Alcarràs

Una firma nord-americana negocia instal·lar una planta a Alcarràs per fabricar biodièsel a partir dels purins excedentaris d'un centenar de granges del municipi. Així ho va confirmar l'ajuntament, que va indicar que l'empresa planteja ocupar els terrenys de propietat municipal on ara es troba la planta de tractament de purins de Guascor, tancada des del febrer del 2014.

L'empresa ha començat a demanar inscripcions entre els ramaders del municipi, per determinar si el volum de dejeccions disponible per elaborar biodièsel fa viable la inversió en una planta a Alcarràs. La firma planteja traslladar a cada granja una planta mòbil per separar la fracció líquida de les dejeccions i quedar-se la sòlida com a matèria primera. Segons el consistori, els ramaders pagarien dos euros per metre cúbic de purins tractats (menys que els tres euros que costava el tractament a Guascor) i es quedarien amb la fracció líquida, lliure d'un 70% de la càrrega de nitrats inicial i que pot utilitzar-se per al reg de finques agrícoles.

L'ajuntament va puntualitzar que les negociacions amb l'empresa encara no s'han tancat i que el municipi ha de recuperar encara els terrenys cedits a Guascor per a la planta ja clausurada. Aquesta és una de les dos alternatives que s'estudien a Alcarràs per donar sortida a l'excedent de purins d'un centenar de granges després del tancament de la planta de Guascor per retallades de l'Estat en les retribucions a la cogeneració i les energies renovables. L'altra és una planta de compostatge que rebria dejeccions bovines. Aquests rebutjos deixarien així d'aplicar-se com a adob en finques i permetrien aplicar els purins de porcs en una major superfície de cultius.

Per la seua part, l'associació de ramaders de les Garrigues, que engloba 160 explotacions, espera posar en marxa en els pròxims dies la seua bassa mòbil de purins. Es tracta de dos grans contenidors sobre un tràiler que permetran ampliar la superfície on les dejeccions s'apliquen com a adob.

compostatge

Els ramaders del municipi estudien com a alternativa una planta de compostatge

Comparteix

També t'interessarà