Querella del PDECAT contra responsables de l'EMU per falsedat documental i tràfic d'influències

REDACCIÓ
Publicat: 
05-04-2018
Actualitzat: 05-04-2018 13:53
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Querella del PDECAT contra responsables de l'EMU per falsedat documental i tràfic d'influències

El grup municipal del PDeCAT a la Paeria de Lleida ha presentat als jutjats una querella contra una dotzena de responsables de l’Empresa Municipal d’Urbanisme (EMU) per presumptes irregularitats que podrien ser delictes de falsedat de document mercantil, societari i tràfic d’influències.

El president del PDECAT a Lleida, Toni Postius va explicar en roda de premsa que van ser especialistes econòmics contractats per analitzar la situació de l'EMU els qui van alertar el grup "d’alteracions i irregularitats comptables molt greus que afecten els 2 darrers exercicis (2015 i 2016)" i que la llei els obliga a posar-les en coneixement de la justícia, ja que hi ha persones designades pel partit al consell d'administració de l'EMU que podrien haver d'afrontar responsabilitats de caràcter patrimonial en cas de no denunciar les presumptes irregularitats. "La situació és molt greu i hem d'emprendre aquest procés per responsabilitat", subratlla Postius. "No és una situació agradable per a ningú, tampoc per nosaltres. Segurament algú voldria que miréssim cap a una altra banda i calléssim, però tenim l'obligació legal de posar-ho en coneixement de la Justícia".

La querella fa referència a una taxació dels actius que l'EMU va encarregar al 2015 i que indicava que aquests s'havien depreciat en 40,1 milions d'euros. Postius assegura que això deixava l'Empresa Municipal d'Urbanisme amb fons propis negatius i les alternatives de continuïtat passaven pel concurs de creditors o per una ampliació de capital d'11,1 milions d'euros. El PDECAT denuncia que en aquest punt, el que va fer l’EMU és modificar les quantitats de diversos apartats dels resultats de l'exercici del 2014 per donar una imatge de solvència al portar els comptes del 2015 al Registre Mercantil. Segons Postius, "l'empresa hauria d’haver ampliat capital o declarar-se en concurs de creditors i, en lloc d’això, s’hi han abocat recursos públics per evitar la seva fallida cometent diverses presumptes irregularitats que poden ser constitutives de delicte". I és que el president del PDECAT considera que els canvis haurien d'haver-se sotmès a una nova aprovació del consell. A més, denuncien que modificacions semblants es van tornar a registrar al següent exercici, al 2016. L'altra irregularitat que el PDECAT posa sobre la taula amb aquesta querella és que es va concedir a l'EMU per part de l'Ajuntament de Lleida un préstec de 10,6 milions d’euros l’any 2017. "En condicions normals, aquesta operació milionària no hagués prosperat en absolut", asseguren des del PDECAT. "Aquest fet posa en risc de forma innecessària la situació econòmica i financera de la pròpia Paeria".

En cap moment, Postius ha donat a conèixer els noms de les persones incloses en la querella. Actualment, la presidenta de l'EMU per delegació de l'alcalde és la regidora d'Economia, Montse Mínguez, i formen part del Consell d'Administració regidors i/o representants de les diferents formacions polítiques amb representació al ple de la Paeria, excepte el Comú de Lleida que va declinar ser-hi al principi del mandat. Des del PDECAT insisteixen que el seu grup ha votat en contra dels comptes de l'EMU tots els exercicis del mandat.

Des de l'equip de govern estan "tranquilíssims" perquè l'EMU està auditada

Per la seva banda, la primera tinenta d’alcalde Montse Mínguez qualifica d”improcedents” les declaracions realitzades per Toni Postius i anuncia que l’Ajuntament de Lleida es reserva emprendre accions legals contra ell. Mínguez considera sorprenent la denúncia ja que “Toni Postius sap que l’Empresa Municipal d’Urbanisme està en tot moment auditada". Segons l'equip de govern de la Paeria, l’EMU va reflectir l’any 2014, 2015 i 2016 els informes de revalorització dels solars, contemplats a cost de compra i, posteriorment, amb les taxacions que es van fer per part d’una empresa externa”. Mínguez remarca que les taxacions es van fer a través d’un concurs públic i que en els comptes del 2015 i 2016 es van reflectir els impactes d’aquestes revaloritzacions. “Per tant, és improcedent dir que s’han manipulat els comptes, el que es va fer és reflectir, precisament, el que ens estaven donant aquests informes de les noves taxacions dels solars. Enlloc d’estar contemplats a preu de cost, el que es va fer és posar-ho a valor de mercat que se suposava en aquell moment”, insisteix la també presidenta de l'EMU.

Mínguez subratlla que des de l'equip de govern estan "totalment tranquils que les coses s’han fet bé a l’Empresa Municipal d’Urbanisme i s’estan fent bé també a l’Ajuntament de Lleida" i que el que pretén la querella del PDECAT és malmetre la imatge l’EMU”.

Comparteix

També t'interessarà