Sant Joan, com viure intensament la festa del foc i la gresca

LLEIDACOM / Sara Vallés
Publicat: 
20-06-2017
Actualitzat: 05-07-2017 10:00
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Sant Joan, com viure intensament la festa del foc i la gresca

Tothom hem celebrat Sant Joan alguna vegada.

N’hi ha que esperen aquest dia, carregats d’armament pirotècnic, per a treure el gamberro que porten dins amb la idea d’atacar qualsevol bípede que s'interposi en el seu camí. I és que una cosa no podem negar, Sant Joan és el dia oficial per a tornar a ser canalla sense conseqüències legals. O sí. Vigileu la perillosa mescla de foc, alcohol i pólvora. I altanto amb els peluts!

D’altres més porucs, opten per veure les guerres de petards des de platea mentre assaboreixen un bon tros de coca.

Pertanyis a un grup o a un altre, queda clar que Sant Joan té alguna cosa especial que ens agrada. Serà que celebrem que comença l’estiu i les vacances? O serà que celebrem l’arribada del caloret o millor hauríem de dir, l’arribada de l’aixofogor que tindrà a tota Lleida entre brases? (Enguany ja ho podríem haver celebrat fa setmanes!) Sigui quina sigui la raó, des de Lleida.com volem aprofundir en els costums, la història i les creences populars que envolten aquesta festa.

PASSOS PER A APROFITAR BÉ SANT JOAN

En primer lloc cal saber que Sant Joan és el dia oficial per a desfer-nos de totes aquelles aures negatives i atreure els bons esperits. Encara no sabeu com es fa això? Saltant! Però no ens referim al popular hit “boti, boti, boti camacu qui no boti”. En aquest cas, la tradició marca que qualsevol persona que vulgui tenir bona sort durant la resta d’any, haurà de saltar per sobre la foguera i SEMPRE per davant; “Els focs de Sant Joan se salten per davant, els de Sant Pere per darrere”. El número de salts que s’han de fer, ja no queda tan clar. A Galícia no atreus la bona sort si no fas 9 salts; a València amb 7 salts ja ens tens prou i a Lleida... Dependrà de l’edat del saltador i de la seva capacitat.

 

A continuació i seguint la tradició, no es pot celebrar el solstici d’estiu sense prendre un bany; ”Bany de Sant Joan, salut per tot l’any”. I és que després d’haver estat saltant a la foguera i tenint ja tots els sacs de bona sort plens, no hi ha res millor que refrescar-nos amb un xorro d’aigua. Perquè si, a Lleida ens haurem de conformar amb una bona manguerada, ja que encara ens queda perquè la platja arribi a les nostres terres. Però des d’aquí us diem una cosa; qui no es conforma és perquè no vol! Visca les piscines o els tolls d'aigua.

Un cop estigueu socarrats i xops, queda PROHIBIT mirar-se a l'espill. La tradició marca que aquella persona que vegi el seu reflex després d’haver fet els pertinents rituals per atreure les bones aures, trencarà l’encanteri. Pensant-ho bé, té tot el sentit, si no us voleu espantar després d’aquesta “spartan race” espiritual, no us mireu al mirall!

Ara ja només queda fer un últim esforç. De camí cap a casa, arrenqueu una herba de juny (recomanem el Pericó), escriviu en un paper missatges positius i desitjos i poseu-ho tot sota el coixí on dormireu. Descanseu i confieu en què tots els rituals han valgut la pena per a tenir sort durant l’any, o almenys, penseu que gràcies a ells dormireu com un tronc la nit més curta de l’any.

EL DICCIONARI DE SANT JOAN (mots que necessitaràs saber per afrontar aquesta nit)

Berbena: T’has preguntat mai d’on surt aquesta paraula? La matinada del 23 al 24 de juny, els romans sortien al camp per a recollir el gra negre, anomenat berbena. Es tractava d’una herba remeiera de tija aspra i peluda, l’obtenció de la qual portava riquesa. Es deia que les herbes recol·lectades per Sant Joan tenien virtut per a tot l’any.

Ep! Atenció! No vagis dient que te'n vas de "berbena" o igual una plaga de diccionaris cauen a sobre teu en plan apocalíptic. En català correcte es diu "revetlla", que significa "festa popular amb balls al carrer, barraques de fira i d'altres jocs que es desenvolupen les nits que precedeixen certes festes". Vaja, el fiestón (la festassa!) que et pegaràs per Sant Joan. És molt més adient la paraula en català, però volíem descobrir-vos una curiositat, vès.

Fruita confitada: Tan si és per a dir que te’n posin més o que te la treguin, és indispensable saber com referir-te a ella. Abans els pans de pessic que es menjaven en aquesta festivitat eren rodons, sense farciment i amb un trau al mig, cosa que es podria relacionar amb alguna mena d’antic ritual solar. Avui en dia, la coca ha anat evolucionant i el pa de pessic s’ha convertit en coques de recapte, de llardons, de pinyons...

Flama del Canigó: Cada Sant Joan es renova la flama que es troba al cim d’aquesta muntanya del Pirineu català i es distribueix arreu dels Països Catalans com a símbol de germanor entre els territoris de parla catalana. Així, es dóna el tret de sortida a la celebració d’una festa ancestral. Es tracta d’un ritu que es va iniciar el 1967, en plena dictadura i que aquest any celebra el seu 50è aniversari.

SABIES QUÈ?

· La celebració de Sant Joan és una festa pagana, no tenia res a veure amb l’església. Més endavant, el clergat va decicir fusionar els rituals que tothom feia més enllà de la religió amb el naixement de Sant Joan Baptista i li va posar el nom i la data del santoral.

· Coincidint amb la nit dels bons esperits, cal vigilar no topar-se amb bruixes i bruixots de màgia negra, ja que ells també aprofiten aquesta nit per collir els vegetals amb els quals practicaran les seves pocions.

· Diuen que és la nit més curta. Però és que hi ha llocs on no és ni "nit"! Entre el 23 i el 24 de juny, el sol no s’arriba a pondre mai a Lapònia. Allí també celebren la festivitat, però això sí, amb llum solar durant tota la nit. Tenen sort que no els hi fa calor!

 

AGENDA DE SANT JOAN

· Vine a descobrir la cremada d'Art i Foc a Lleida

· No et perdis la revetlla de Sant Joan a Agramunt, amb l'arribada de la Flama del Canigó i la lectura del Manifest. 

· Alcarràs també espera l'arribada de la Flama del Canigó i presenta una revetlla bastant atractiva.

· Les falles: la festa del foc, declarades Patrimoni Cultural Immaterial per la UNESCO, són l'excusa perfecta per a descobrir territori.

· Si t'agrada córrer, vés a la cursa del foc a Balaguer. 

·Sant Joan a Tàrrega amb debut infantil de la colla dels Diables de BAT

Comparteix

També t'interessarà