Sant Sebastià, una tradició arrelada

c. sans/x. santesmasses
Publicat: 
22-01-2015
Actualitzat: 22-01-2015 12:13
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Sant Sebastià, una tradició arrelada

Els veïns del Pont de Suert es troben immersos en la celebració d'una de les seues tradicions més arrelades, Sant Sebastià, una festa d'hivern que combina religió i gastronomia durant tres dies i que no està exempta de polèmica al ser exclusiva d'homes. Ahir, els confrares van celebrar un esmorzar de cuina tradicional pontarrina, una missa i una processó pels carrers de la localitat.

El president de la Diputació, Joan Reñé, va inaugurar el nou arxiu i despatx de la confraria, ubicat a la Casa Cotori. Reñé va destacar els 428 anys d'història d'aquesta germandat, que es va fundar el 1503 amb la finalitat de donar sepultura als difunts, i la va qualificar de "referent". A la Seu d'Urgell, la germandat de Sant Sebastià va sol·licitar a l'ajuntament que declari mossèn Xavier Parés fill adoptiu de la ciutat. La petició la van fer pública durant el transcurs de l'assemblea ordinària que se celebra cada any en el marc del programa cultural.

El programa d'ahir va incloure una missa, el repartiment de panets beneïts i un dinar popular. La festa de Sant Sebastià és una de les tradicions més antigues de la Seu. Els seus orígens es remunten al segle XIX, quan la pesta provocava estralls i la població es va posar sota l'empara de sant Sebastià. Per la seua part, Castellserà també va celebrar ahir la festa del seu patró, amb una missa i el repartiment de més de 300 panets beneïts. Els veïns que es diuen Sebastià es van desplaçar en romeria amb les tradicionals ofrenes fins a l'ermita amb el mateix nom, on va tenir lloc una missa. Un d'ells, Sebastián Sentañes, compleix 100 anys el pròxim 3 de febrer.

Comparteix

També t'interessarà